MAKARONY/ PRZEPISY

SPAGHETTI Á LA ARRABIATA Z BOCZKIEM

Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja na pyszny makaron w domowym sosie pomidorowym á la Arrabiata. Żeby nie było zbyt klasycznie, do całości dodałam ulubiony ostatnio wędzony boczek. Makaron w połączeniu z tartym Parmezanem smakuje naprawdę wyśmienicie.

SPAGHETTI Z BOCZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

SPAGHETTI Á LA ARRABIATA Z BOCZKIEM

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 400 g makaronu Spaghetti albo Tagliatelle
  • 80 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być zalewa z suszonych pomidorów)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g czarnych oliwek
  • ½ szklanki posiekanej bazylii
  • 50 g Parmezanu
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • świeżo mielony pieprz, sól, chili

Instructions

1

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Po ugotowaniu makaron hartuję pod zimną wodę, następnie odsączam.

2

Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek. Dodaję pokrojony w cienkie plasterki boczek, suszone pomidory oraz posiekaną cebulę. Wyciskam czosnek. Całość podsmażam na średnim ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

3

Dodaję pomidory z puszki, pokrojone w plasterki oliwki oraz bazylię. Przyprawiam do smaku pieprzem, solą i chili.

4

Doprowadzam sos do wrzenia, dodaję makaron, następnie zmniejszam ogień i całość duszę pod przykryciem około 10 minut.

5

Przed podaniem, makaron posypuję startym Parmezanem.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

Rzućcie koniecznie okiem na pozostałe przepisy na makaron.

SPAGHETTI Z BOCZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

 

You Might Also Like