PRZEPISY/ PRZEPISY SEZONOWE

SMAŻONA FASOLKA Z BOCZKIEM, BIAŁYM SEREM I TYMIANKIEM

Dzisiaj mam dla Was fasolkę szparagową w niecodziennym połączeniu. Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa, ale muszę przyznać, że jestem już trochę znudzona znanymi mi dotąd smakami, dlatego staram się eksperymentować w poszukiwaniu czegoś nowego. Efektem takiego eksperymentowania jest właśnie dzisiejszy przepis – na pozór nie pasujące do siebie fasolka szparagowa, boczek i biały ser w połączeniu ze sporą ilością tymianku i masła okazały się być strzałem w dziesiątkę. Robię dokładkę!

SMAŻONA FASOLKA Z BOCZKIEM, BIAŁYM SEREM I TYMIANKIEM

SMAŻONA FASOLKA Z BOCZKIEM, BIAŁYM SEREM I TYMIANKIEM

Print Recipe
Serves: 1 Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 250 g żółtej fasolki szparagowej
  • 30 g boczku w plastrach
  • 50 g masła
  • 60 g sera białego
  • sól truflowa, świeżo mielony pieprz, tymianek

Instructions

1

Fasolkę myję, odcinam końcówki. Gotuję w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzam i płuczę zimną wodą.

2

Na patelni z grubym dnem roztapiam masło, na którym podsmażam fasolkę oraz poszarpany w drobne kawałki boczek. Doprawiam do smaku solą truflową, świeżo mielonym pieprzem oraz tymiankiem.

3

Usmażoną fasolkę układam na talerzu, doprawiam ponownie tymiankiem oraz posypuję pokruszonym, białym serem.

SMAŻONA FASOLKA Z BOCZKIEM, BIAŁYM SEREM I TYMIANKIEM SMAŻONA FASOLKA Z BOCZKIEM, BIAŁYM SEREM I TYMIANKIEM

You Might Also Like

  • Żółta fasolka jest super – najlepiej z zasmażką 😉