PRZEPISY/ SEZON NA DYNIĘ/ ZUPY

SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI

Kiedyś dynię traktowałam wyłącznie jako element dekoracji na halloweenowy wieczór. Dziś lampion z dyni to ostatnia rzecz, jaką mam chęć zrobić z tego pysznego warzywa! Mam dziś dla Was przepis na moją ulubioną zupę krem! Połączenie smaków – słodkiego i ostrego, wspaniały zapach dyni i cynamonu plus prażone płatki migdałów to mój przepis na idealną zupę krem z dyni. Do tego jeszcze łyżka miodu i odrobina soku z pomarańczy. Pycha!

SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI

przepis na zupę krem z dyni

1 kg dyni

2 średnie cebule

czosnek – 3 ząbki

szczypta imbiru (może być zmielony)

1 litr bulionu warzywnego

pół pomarańczy

3 łyżki miodu

garść płatków migdałów lub pietruszki

przyprawy: szczypta soli i pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta oregano, szczypta ziół prowansalskich, łyżeczka cynamonu, szczypta chilli (zamiennie z ½ papryczki )

A oto, jak zrobić:

Dynię kroję w kawałki i piekę w piekarniku ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). To, czy dynia jest już gotowa sprawdzam próbując zdjąć miąższ ze skóry za pomocą łyżki. Dobrze upieczona dynia odejdzie od skóry bez problemu.

Upieczoną dynię blenduję i odstawiam na bok. Pokroją cebulę podsmażam na patelni typu WOK, dodając do niej czosnek. Gdy cebula nabierze lekko złocistego koloru dodaję do niej zblendowaną dynię, doprawiam przyprawami i doprowadzam do zagotowania. W międzyczasie rozrabiam w litrze wrzącej wody 2 kostki bulionu warzywnego. Po zagotowaniu dyni na patelni, ponownie ją blenduję (ze względu na cebulę), a następnie przelewam do garnka z bulionem, sprawdzam smak (często po połączeniu z bulionem muszę ponownie doprawić zupę słodką i ostrą papryką), dodaję 3 łyżki miodu, wyciskam pomarańczę i gotuję ok 10 minut. Zupa powinna mieć kremową konsystencję oraz wyczuwalny jednocześnie słodki i ostry smak.

Na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu prażę płatki migdałów, którymi posypuję zupę na talerzu. Zamiast płatków można dla smaku i dekoracji użyć pietruszki.
SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI
SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI SŁODKO-OSTRA ZUPA KREM Z DYNI

 

 

You Might Also Like

  • Bardzo podobana do mojej 🙂 Ale z pomarańczą? Tego nie było.

  • Mam bzika na punkcie zupy z dyni ale tej wersji jeszcze nei próbowałam. Na pewno niebawem przyrządzę 🙂

  • Na widok tej zupy aż przebieram nogami na myśl o dyni! Że też kiedyś tak samo jak Ty kojarzyłam ją tylko z lampionem… ale teraz już w pełni doceniam jej smak 😉 Wspaniałe zdjęcia i przepis <3

    • Dziękuję :-* Właśnie pracuję nad kolejnym przepisem na zupę dyniową 😀

  • Uwielbiam, robię bardzo podobną 😉
    Właściwie, to dynię uwielbiam za to, że można z niej zrobić absolutnie wszystko i ciągle nie mieć jej dosyć 😉

    Piękny blog, zostaje na stałe.

    • Ja ciągle kombinuję z kolejnymi przepisami, bo jakoś dynia mi się nie nudzi 😉 Dziękuję :-* Strasznie mi miło <3

  • o matko, zupa dyniowa! jak dawno jej nie jadłam! a sezon już w pełni, będę się musiała zaopatrzyć w dynię 🙂

    • Koniecznie! Szkoda przegapić ten krótki niestety okres, w którym są dobre, świeże dynie.

  • Uwielbiam zupe z dyni, ale takiej jeszcze nie jadlam 🙂 Zapisuje!

  • Aleksandra Stawarz

    Fantastyczne połączenie smaków! Kocham krem z dyni, ale swój robię na słodko na mleku, za to mój partner uwielbia ten na ostro, ale może trzeba, by to połączyć jak u Ciebie – mniam! 🙂

  • Jeszcze sie do dyni generalnie nie przekonałam, ale probuje 😉

  • Sandra Johri

    wygląda przepysznie a ja mam pełno dyni do wykorzystania 🙂

    Pozdrawiam
    https://taniedoskonala.wordpress.com/

  • Jeszcze w takim wydaniu zupy dyniowej nie jadłam! I zgadnij co będę gotować jutro na obiad? P.s. przepiękny blog!

  • Aga Antosiewicz

    Co roku mniej więcej o tej porze obiecuję sobie, że zrobię zupę dyniową. Twój przepis chyba mnie do tego w obecnym sezonie zmusi 😉 Wygląda przepysznie!

    • A jak smakuje! 😉 Nie zwlekaj, szkoda świeżej dyni 😉

  • Lucyna Pawłowska

    Przepis brzmi super i pewnie tak smakuje. Jak na razie nie udało mi się jeszcze zmobilizować i zabrać za realizację. Może tym przepisem się zmobilizuję!

  • Aga F

    Uwielbiam dynię 🙂 Niestety, mam uczulenie na pomarańcze, podejrzewam, że jeśli sok z niej zastąpię jabłkowym, zupa może być za słodka, ale i tak wypróbuję Twój przepis 🙂

    • Spokojnie możesz zrezygnować z pomarańczy, nie zastępując jej niczym innym. Ja tak robię, jak nie mam jej pod ręką, a nie chce mi się iść do sklepu.

  • U mnie ostatnio też rządzi dynia i chętnie ją wypróbuję w nowej odsłonie 🙂 Pozdrawiam!

  • Pingback: DYNIOWA ZUPA KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM - FOODDIARY.PL - BLOG KULINARNY, PODRÓŻE, FOTOGRAFIA KULINARNA()

  • W tym roku jeszcze nie robiłam, aż mi wstyd.. Twoja wygląda wspaniale!