CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY/ PRZEPISY NA ŚWIĘTA

SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA

Oreo to zdecydowanie moje ulubione ciastka ever. Kwestią czasu było więc zrobienie przeze mnie ciasta z wykorzystaniem słynnych, czekoladowych ciasteczek. Bo, czy może być coś lepszego od ciastka Oreo? Tak! Całe ciasto 😉 Sernik jest tutaj kwestią umowną, bo sera w cieście nie zobaczycie, ale swoją konsystencją najbardziej sernik przypomina. Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, nie tylko ze względu na składnik w postaci Oreo, ale także na łatwość w przygotowaniu tego cuda. Poza tym wygląda też bardzo efektownie! 😉 Sernik z ciasteczkami Oreo zdecydowanie mogę postawić na podium najładniejszych ciast obok czekoladowego ciasta z herbatnikami i kawowym kremem Macarpone oraz czekoladowej bezy Pavlova ♥

SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA

SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO - BEZ PIECZENIA

Print Recipe

Ingredients

  • MASA CIASTECZKOWA:
  • ok. 55  ciasteczek Oreo
  • 50 g i 30 g  masła
  • KREM:
  • 400 ml mleka
  • 400 g śmietany kremówki 36%
  • buteleczka (9 ml ) aromatu waniliowego
  • 20 g żelatyny
  • 125 ml mleka do rozpuszczenia żelatyny
  • DEKORACJA:
  • 200 g śmietany kremówki

Instructions

1

30 ciasteczek przepoławiam na pół. Do jednej miski przekładam oddzielony biały krem, do drugiej suche ciasteczka, które za pomocą blendera mielę na drobny piasek. W rondelku na małym ogniu rozpuszczam 50 g masła, następnie łączę je z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszam. Powstałą masą wykładam dno tortownicy. Odstawiam do lodówki na 30-40 minut do schłodzenia.

2

Do rondelka wlewam 400 ml mleka, dodaję krem wyjęty z ciasteczek. Rozpuszczam na małym ogniu, ciągle mieszając. Powstałą masę odstawiam do ostudzenia.

3

400 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki ubijam na sztywny krem za pomocą miksera. Powoli, cienkim strumieniem, do śmietany dodaję ostudzone mleko z kremem z ciasteczek oraz aromat waniliowy i całość miksuję. W rondelku rozpuszczam żelatynę w mleku, studzę ją i dodaję do pozostałej masy. Powstały krem wylewam na ciasteczkowy spód i odstawiam na 2-3 godziny do lodówki do stężenia.

4

Kolejnych 18 ciasteczek mielę podobnie jak wcześniejsze, za pomocą blendera, po czym łączę z 30 g rozpuszczonego masła i wykładam na wierzch ciasta. 200 ml pozostałej (schłodzonej) śmietany kremówki ubijam na sztywny krem, przekładam do szprycy i dekoruję ciasto. Na każdym kleksie ze śmietany układam po jednym ciastku Oreo, które mi pozostały.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA
SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA

SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIASERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA SERNIK Z CIASTECZKAMI OREO – BEZ PIECZENIA

You Might Also Like

  • O serniku Oreo słyszałam już tyle razy, że chyba w końcu będę musiała przygotować jeden własnoręcznie 🙂 Twoje zdjęcia jak zwykle cudowne i zachęcające do częstszego pieczenia 🙂