SAŁATKA Z BOBEM, AWOKADO I CHRUPIĄCYM BOCZKIEM W SOSIE WINEGRET
Print RecipeIngredients
- ½ kg świeżego bobu
- kilka garści mixu sałat i rukoli
- 1 awokado
- 100 g wędzonego boczku (ja wybieram taki w cienkich plastrach)
- garść grzanek
- 50 g sera Cheddar
- SOS WINEGRET:
- 1,5 łyżki musztardy
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki soku z cytryny lub limonki
- odrobina pieprzu i soli
Instructions
1
Sałatę i rukolę płuczę pod bieżącą, zimną wodą, odstawiam do osuszenia.
2
Bób płuczę w wodzie, następnie w świeżej wodzie gotuję, aż będzie miękki. Przepłukuję wodą i odstawiam do osuszenia. Następnie obieram go i kroję na pół. Układam na sałacie.
3
Awokado myję, obieram, wyrzucam pestkę a owoc kroję w plastry.
4
Boczek kroję w małą kostkę i smażę na patelni bez tłuszczu. Gotowy, chrupiący boczek układam na sałacie.
5
Na wierzch sałatki ścieram ser.
6
Całą sałatkę posypuję grzankami oraz zalewam (tuż przed podaniem) sosem Winegret.
1 Comment
ROKSI
23 lipca 2017 at 18:00Bardzo lubię wrzucać te grzanki do zupy 😉