BOŻE NARODZENIE/ PRZEPISY

ŚWIĄTECZNA RYBA PO GRECKU

Jeśli miałabym wskazać jedną potrawę, która kojarzy mi się z wigilijną kolacją (oczywiście nie licząc pierogów, bo to oczywiste 😉 ) – byłaby to ryba po grecku. Uwielbiam ten przysmak do tego stopnia, że to było pierwsze, świąteczne danie, które przygotowałam samodzielnie. Przepis na rybę po grecku jest prosty, a efekt wspaniały, dlatego zachęcam Was do jego wypróbowania 😉

ŚWIĄTECZNA RYBA PO GRECKU

Print Recipe
Serves: 8

Ingredients

  • 1 kg mrożonych filetów białej ryby (ja wybieram dorsza lub morszczuka)
  • 1 kg marchewki
  • 100 g selera
  • 200 g pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 1 mały por (biała część)
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki: czarnego pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano, ziół prowansalskich
  • 1 słoiczek (ok. 180 g ) koncentratu pomidorowego
  • olej kokosowy do smażenia
  • szklanka mąki pszennej do panierki
  • garść białego sezamu

Instructions

1

Rybę rozmrażam, płuczę w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Osuszone filety kroję na kawałki, przyprawiam solą oraz pieprzem, odkładam na bok.

2

Marchew, pietruszkę i seler myję, obieram ze skórki, a następnie ścieram na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przekładam do garnka, zalewam wrzącą wodą i przyprawiam do smaku solą. Całość gotuję pod uchyloną pokrywką ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję ziele angielskie i listek laurowy.

3

Przygotowane wcześniej filety obtaczam z obu stron w mące i smażę na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Część filetów zamiast w mące, obtaczam w białym sezamie.

4

Z zagotowanych warzyw odlewam pół szklanki wywaru i mieszam go z koncentratem pomidorowym.

5

Cebulę i por kroję w półplasterki i podsmażam na patelni typu WOK, dodaję ugotowane warzywa i rozrobiony koncentrat, całość mieszam i chwilę gotuję. Warzywa doprawiam do smaku odrobiną soli, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich i słodkiej papryki. Gorące warzywa układam na usmażonej rybie.

6

Przygotowane danie schładzam w lodówce. Przed podaniem potrawę posypuję świeżą pietruszką.

Notes

Ryba po grecku smakuje najlepiej, gdy swoje odstoi 😉 Najlepiej przygotować ją z jednodniowym wyprzedzeniem.

Rzućcie koniecznie okiem na pozostałe, świąteczne przepisy.

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU
RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU RYBA PO GRECKU RYBA PO GRECKU RYBA PO GRECKU RYBA PO GRECKU RYBA PO GRECKU

Ten wpis bierze udział w konkursie Olympus Pen Fotografuj.

zBLOGowani.pl

You Might Also Like