CIASTA/ OWOCE SEZONOWE/ PRZEPISY/ PRZEPISY SEZONOWE

RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Print Recipe

Ingredients

  • Kruche ciasto:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka świeżych truskawek
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 małe jajko
  • cukier puder
  • garść płatków migdałowych

Instructions

1

Przygotowanie ciasta:

2

Mąkę przesiewam do miski, następnie mieszam z cukrem i solą. Dodaję pokrojone w małą kostkę masło oraz sok z cytryny. Zagniatam jednolite ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i schładzam w lodówce minimum 3 godziny.

3

Przygotowanie nadzienia:

4

Rabarbar myję, osuszam, odcinam końce. łodygi kroję w małe kawałki (ok. 2 cm). Przekładam do miski, następnie mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną.

5

Piekarnik rozgrzewam do 200°C . Ciasto wyjmuję z lodówki i czekam chwilę, aż odrobinę zmięknie. Na stolnicy rozkładam papier do pieczenia, ciasto rozwałkowuję do placka o okręgu mniej więcej 35 cm, podsypując mąką, żeby się nie rwało. Papier z rozwałkowanym ciastem przekładam na blachę do pieczenia.

6

Na ciasto wysypuję bułkę tartą, następnie na środek wykładam rabarbar i pokrojone w drobne kawałki truskawki, pozostawiając 3 cm wolnego miejsca przy brzegach, które zawijam do środka. Zawinięty brzeg ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem, następnie obsypuję go płatkami migdałowymi.

7

Tartę piekę 40 minut. Po upieczeniu studzę ją chwilę w uchylonym piekarniku, następnie wyjmuję na kratkę i zostawiam do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem tartę posypuję cukrem pudrem.

RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

You Might Also Like