PRZEPISY/ ZUPY

ROZGRZEWAJĄCY KREM Z POMIDORÓW

Miniony weekend spędziłam w Toruniu, gdzie miałam okazję w jednej z toruńskich knajp spróbować prawdopodobnie najlepszego kremu z pomidorów, jaki w życiu jadłam (albo byłam wtedy bardzo głodna! 🙂 ). Po powrocie do domu, zainspirowana zupą, którą jadłam postanowiłam odtworzyć jej smak w swojej kuchni. Efekty poniżej 🙂 Zupa wyszła świetna, a jej przygotowanie zajęło około 30 minut.

KREM Z POMIDORÓW

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 30 min

Ingredients

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 600 ml przecieru pomidorowego (min. 95% pomidorów)
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 40 g sera Cheddar
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: świeżo mielony pieprz, szczypta słodkiej papryki, łyżka brązowego cukru, zioła prowansalskie, oregano, bazylia (najlepiej świeża)

Instructions

1

Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę, następnie w patelni typu WOK podsmażam do zarumienienia na odrobinie oliwy z oliwek.

2

Dodaję bulion, przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Doprawiam do smaku przyprawami.

3

Całość gotuję na małym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec gotowania do zupy ścieram ser. Całość mieszam, aż do rozpuszczenia sera.

4

Zupę przelewam do plastikowej miski i blenduję. Gotowe!

Notes

Na zdjęciach zupa "średnio" zblendowana.

You Might Also Like