PANCAKES/ PRZEPISY/ SEZON NA DYNIĘ/ ŚNIADANIE

PUSZYSTE PLACUSZKI DYNIOWE NA SŁODKO

Kilka dni temu podczas wizyty na lokalnym targowisku, kupiłam pierwszą w tym sezonie dynię. Tak strasznie lubię to pomarańczowe warzywo, że nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Przytachałam więc do domu 6 kilogramowego kolosa i podekscytowana zaczęłam planować, co z niej zrobię. Czyszcząc środek z miąższu, oddzieliłam pestki, które mam zamiar ususzyć. Część dyni pokroiłam w mniejsze kawałki i upiekłam, po czym zrobiłam z nich puree na krem z dyni i ciasto. Resztę starłam na tarce z dużymi oczkami i odłożyłam na puszyste placuszki dyniowe na słodko. I właśnie przepisem na placki chcę się dzisiaj z Wami podzielić.

DSC_0098

przepis na puszyste placuszki dyniowe na słodko

800 g miąższu z dyni

1 szklanka mąki pszennej

60 g miękkiego masła

4 jajka

2 czubate łyżki cukru pudru

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

olej kokosowy do smażenia

Dynię myję, a następnie ścieram na tarce z dużymi oczkami. Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję po 1 żółtku, wciąż ucierając.

Masę mieszam z dynią, mąką i sodą oczyszczoną. Delikatnie łączę całość z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Na niewielką ilość rozgrzanego oleju kładę łyżką porcje ciasta. Smażę placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki odsączam na papierowym ręczniku. Placki podaję z cukrem pudrem lub/i gęstym jogurtem naturalnym.

DSC_0022

DSC_0064

DSC_0071
DSC_0073DSC_0023 DSC_0074
DSC_0076
DSC_0078
DSC_0081 DSC_0083
DSC_0087 DSC_0088

DSC_0092

DSC_0097

DSC_0100 DSC_0106 DSC_0107

You Might Also Like

  • Alicjares

    Piękne, żółciutkie i z pewnością bardzo smaczne placuszki:) Dynia kojarzy mi się z jesienią , więc powoli czas aby przejrzeć przepisy z nią w roli głównej. Twój z pewnością wypróbuje :))))

  • Anna M

    uwielbiam placki dyniowe, ale wiem, że jak kupię dynię to się jesień zaczyna więc się boję 😛

    pozdrawiam ciepło
    Kobiecemysli.pl

  • Zawsze na obcasach

    Samymi Twoimi zdjęciami można się najeść 🙂 Dyniowych jeszcze nie próbowałam – chyba i ja muszę zaopatrzyć się w dynię :)https://zawszenaobcasach.blogspot.com/

    • Spróbuj koniecznie!

    • Staram się, jak mogę 😉 Mój mąż – mój największyt krytyk kulinarny – powiedział o nich „kozak”, więc chyba wyszły nieźle 😉

  • Evi

    Sezon na dynię to jeden z moich ulubionych w roku. Wspaniałe placuszki, jem oczami 🙂

  • Fantastyczne placuszki, zdjęcia również 🙂

    • Dziękuję <3 Placuszki są kozak – jak to powiedział mój mąż 🙂

  • Czekam z niecierpliwością na dyniowy sezon, dobrze, że to już wkrótce. Bardzo lubię różnego rodzaju placki, więc pewnie skorzystam z przepisu.

  • Aleksandra Stawarz

    Fantastyczne! Moja druga połowa będzie zachwycona 🙂 on najbardziej na świecie kocha zupę dyniową, ale myślę, że w takich placuszkach też się zakocha 🙂

  • Też nie mogę się doczekać dyni. U mnie w ogródku jeszcze małe, ale jak tylko się pojawią będą placuszki i krem, moja miłość:)

  • Gosia

    Uwielbiam dynię, podkradam przepis na placki a ja polecam zupę krem z dyni. Ja robię z lubczykiem, jest rewelacyjna.

    • Mam swój ulubiony przepis na krem z dyni – będzie niedługo na blogu. Ale z lubczykiemjeszcze nie próbowałam 🙂

  • Stosunkowo niedawno poznałam zalety dyń. Fajnie, że już są świeże, bo chętnie wypróbuję Twój przepis. Nigdy podobnych placków z dyni nie jadłam. Smaczne zdjęcia 🙂

  • Pycha 🙂 ja właśnie wkładam puree do słoików, bo dynia się upiekła i pewnie pora zacząć ją zajadać 😀 a takie placuszki- racuszki są bardzo sierpniowe. Pozdrawiam!!!

    • Ja też co roku robię puree i zamrażam, dzięki czemu cieszę się smakiem dyni cały rok 😀

  • Aż sama zgłodniałam! Gotujesz gdzieś może w pobliżu Poznania? 😉 A przepis smakowity, muszę go wypróbować. Dynia jest tak zdrowa, że warto mieć w zanadrzu kilka dobrych sposobów na jej przygotowanie. PS Piękne zdjęcia!

    • Niestety tylko w pobliżu Warszawy 😉 Przepis polecam z czystym sumieniem! Dziękuję :-*

  • Świetny przepis! A do tego ten kolor! Uwielbiam dyniowe słodkości 🙂

  • Pycha! U mnie właśnie chłodzi się ciasto dyniowo-morelowe 😉

  • Pingback: Przegląd tygodnia #20 - Rabarbarowo()

  • Klaudia Kubaczyńska

    Dobrze wyglądają, to i w smaku muszą być mega 🙂 Muszę wypróbować, bo z dyni jeszcze za dużo nie robiłam 🙂

  • Takich pyszności to ja sobie nie odmawaim tyle ze u mnie goszcza w wersji weganskiej i bez pszenicy, i zwyklego cukru. A sama dynie uwielbiam <3 Pozdrawiam, Daria xxx

  • Zdecydowanie moje smaki! A dzięki dyni wychodzi boski kolor! 🙂

  • Wyglądają przesmacznie! Jak dorwę jakąś małą dynię na pewno przetestuję 🙂