PRZEPISY/ PRZETWORY/ SEZON NA DYNIĘ

PUREE Z DYNI – NAJLEPSZY MUS DO WSZYSTKIEGO

Wielokrotnie dostałam od Was wiadomości z pytaniem, jak robię puree z dyni, które wykorzystuję później do swoich dyniowych przepisów. Postanowiłam więc wyjść Wam naprzeciw i przygotować na ten temat wpis 😉 W zasadzie to powinien on pojawić się na początku dyniowego sezonu, bo jeśli chodzi o zastosowanie i wykorzystanie dyni, to najważaniejszy temat.

dsc_0189

Co roku, gdy zaczyna się sezon na dynię, kupuję ich kilka, aby wykorzystać od razu albo zrobić z nich mus dyniowy, zamrozić i cieszyć się smakiem dyni również zimą, czy nawet wiosną. Takie puree świetnie sprawdza się do zup, moich ulubionych placuszków dyniowych, czy też ciast i dyniowych chlebków. Najfajniejsze w przygotowaniu dyniowego puree jest to, że jest ono banalnie proste. Na bieżąco używam gotowego puree tyle, ile akurat w danej chwili potrzebuję – resztę przekładam do słoików-weków i zamrażam.

PUREE Z DYNI

Print Recipe

Instructions

1

Dynię kroję w plastry albo kawałki i piekę na wyłożonej papierem blasze piekarnika. Piekę ją w temperaturze 190°C od 30 do 60 minut- w zależności od odmiany dyni.

2

Po upieczeniu i wystudzeniu dynię blenduję na gładki mus (tu również w zależności od odmiany miksuję dynię ze skórką albo bez).

dsc_0190

dsc_0193 dsc_0196 dsc_0199
dsc_0203 dsc_0206 dsc_0209

You Might Also Like

  • Mam dokładnie ten sam sposób 😉 Ale część dyni mrożę również w kawałkach. Dobry zapas dyni do podstawa 😀