PRZEPISY/ ŚNIADANIE

PLACUSZKI Z CUKINII

Lubię proste rozwiązania, dlatego przepisy, którymi się z Wami dzielę są łatwe, a przygotowanie dania według nich zajmuje kilka chwil. Tak też jest z moją dzisiejszą propozycją – pysznymi placuszkami z cukinii. Przez wiele lat w moim jadłospisie brakowało tego pysznego warzywa tylko dlatego, że nie miałam pomysłu, jak mogę przemycić je do swojej kuchni. Teraz nie wyobrażam sobie, jak mogłam nie jeść cukinii. W formie placków smakują obłędnie, a robi się je w 10 minut. Mój Mąż za każdym razem zjada je prosto z patelni. Musiałam robić „dokładkę” do zdjęć, gdy nie było Go w domu 🙂

PLACUSZKI Z CUKINII PRZEPISPLACUSZKI Z CUKINII PRZEPIS

PLACUSZKI Z CUKINII

Print Recipe

Ingredients

  • 1 duża cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka koperku

Instructions

1

Cukinię myję i osuszam. Jeśli ma bardzo twardą skórę - obieram. Zazwyczaj jednak staram się wybierać taką z "młodą" skórą, której nie muszę wyrzucać. Osuszoną cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Koperek drobno siekam.

2

Mąkę ze szczyptą soli mieszam z roztrzepanym jajkiem. Dodaję mleko i dokładnie mieszam - ciasto musi być gładkie. Łączę je delikatnie z cukinią i cebulą, dodaję posiekany koperek (odrobinę zostawiam do dekoracji) i oprószam świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

3

Na patelni rozgrzewam olej i kładę po łyżce masy, formując placuszki. Smażę na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zarumienione i dadzą się w całości przerzucić na drugą stronę. Przed podaniem usmażone placuszki posypuję koperkiem.

4

Smacznego!

 

 

PLACUSZKI Z CUKINII PRZEPISPLACUSZKI Z CUKINII PRZEPISPLACKI Z CUKINII PRZEPIS

You Might Also Like