DESERY/ INNE/ PRZEPISY/ ŚNIADANIE

PISTACJOWY PUDDING Z CHIA I OWOCAMI

Pamiętacie moją zeszłoroczną obsesję na punkcie puddingów chia? Muszę przyznać, że jadłam te puddingi tak często, że aż przestały mi smakować 😉 Na szczęście po dłuższej przerwie znowu zamarzyłam o pysznych śniadaniach z nasionami chia. Dziś mam dla Was coś nowego – pistacjowy pudding z chia i owocami.

PISTACJOWY PUDDING Z CHIA I OWOCAMI

Print Recipe

Ingredients

  • 6 łyżeczek nasion chia
  • 200 ml mleka pistacjowego (przepis niżej)
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 banan
  • 5 łyżeczek musu malinowego ze zblendowanych malin
  • 2 łyżki granoli
  • garść suszonych owoców (ja wybrałam morelę i jagody goji)
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • mleko pistacjowe:
  • 1 litr mleka
  • szklanka obranych pistacji
  • 3 szklanki wody

Instructions

1

Obrane pistacje płuczę dokładnie pod bieżącą wodą, następnie zalewam je zimną wodą i odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie pistacje ponownie płuczę pod wodą (aż woda nie będzie mętna). Pistacje zalewam 1,5 szklanki wody, blenduję, po czym dokładnie odcedzam za pomocą szmatki z tetry. Gotowe mleko odstawiam na kilka godzin do lodówki.

2

Nasiona chia wsypuję do miseczki i zalewam przygotowanym mlekiem pistacjowym. Po ok. 15 minutach (w tym czasie nasiona pęcznieją) dodaję do nich jogurt, wiórki kokosowe (1 łyżkę) i miód, całość mieszając.

3

Szklankę mrożonych malin blenduję, aż uzyskam gładki mus. Do słoika przekładam gotowy pudding chia, układam banany, granolę, dodaję malinowy mus i wiórki, a wierzch wykładam suszonymi owocami. Pyszne śniadanie gotowe!

Notes

Zamiast domowego mleka pistacjowego nieźle sprawdzi się też napój mleczny Müllermilch o smaku pistacjowym 😉

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

You Might Also Like