PRZEPISY/ PRZEPISY SEZONOWE/ SEZON NA SZPARAGI

PIECZONY ŁOSOŚ W BAZYLIOWYM PESTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, FRYTKAMI Z BATATÓW I JAJKIEM SADZONYM

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na obiad z wykorzystaniem zielonych szparagów, które tak uwielbiam. Dzieliłam się już z Wami kilkoma szparagowymi hitami 😉 Dziś pora na kolejny w postaci pieczonego łososia w bazyliowym pesto z zielonymi szparagami, frytkami z batatów i jajkiem sadzonym. Niech Was nie zwiedzie to połączenie słodkich ziemniaków z rybą i szparagami, bo całość smakuje wyśmienicie!

PIECZONY ŁOSOŚ W BAZYLIOWYM PESTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, FRYTKAMI Z BATATÓW I JAJKIEM SADZONYM

Print Recipe
Serves: 1 Cooking Time: 1 h

Ingredients

  • 300 g świeżego łososia
  • ½ limonki
  • kilka zielonych szparagów
  • 1 duże jajko
  • 2-3 słodkie ziemniaki (bataty)
  • sól, pieprz, świeżo mielony czosnek
  • odrobina oliwy z oliwek
  • pesto:
  • garść świeżych listków bazylii
  • ok. 100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • garść prażonych pestek słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli morskiej

Instructions

1

Łososia pozbawiam skóry, myję, a następnie suszę za pomocą papierowych ręczników. Tak przygotowaną rybę układam w płytkim naczyniu żaroodpornym, skrapiam sokiem z limonki, doprawiam do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Następnie rybę smaruję cienką warstwą pesto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 i piekę ok. 30 minut.

2

Bataty myję dokładnie – najlepiej za pomocą kuchennej szczoteczki. Nie obieram ich, ponieważ w skórce ziemniaka znajduje się najwięcej witamin. Umyte i osuszone bataty kroję w cienkie słupki. Przygotowane w ten sposób frytki przekładam do foliowego woreczka i odkładam do zamrażalnika, żeby się zamroziły. Jeśli piekę frytki bez mrożenia wychodzą zazwyczaj miękkie i wilgotne. Piekąc zamrożone mam gwarancję, że będą chrupiące.

3

W miseczce mieszam oliwę z przyprawami, następnie w powstałej mieszance moczę zamrożone słupki ziemniaków. Jeśli je trochę naoliwimy, lepiej przejmą aromat przypraw. Frytki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie piekę je około 20 minut w temperaturze . 200 º C. Po upieczeniu ziemniaków, blachę wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok.

4

Szparagi myję i osuszam, po czym odcinam jasne końcówki. Przygotowane szparagi układam w żaroodpornym naczyniu i smaruję oliwą czosnkową. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Piekę w piekarniku w temperaturze 200 ° C, aż szparagi się zarumienią i zrobią się miękkie.

5

Jajko smażę na patelni przy pomocy specjalnej, silikonowej foremki. Żeby jajko nie wypłynęło spod formy, wlewając je na patelnię zwiększam ogień, a formę przyciskam plastikową łopatką. Gdy jajko od spodu delikatnie się zetnie, zmniejszam ogień i przestaję dociskać foremkę. Jajko doprawiam do smaku odrobiną pieprzu.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

Rzućcie koniecznie okiem na pozostałe przepisy z wykorzystaniem szparagów.

PIECZONY ŁOSOŚ W BAZYLIOWYM PESTO Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, FRYTKAMI Z BATATÓW I JAJKIEM SADZONYM

You Might Also Like