Kilka dni temu zdałam sobie sprawę, że choć bataty często pojawiają się w moich przepisach, nigdy nie poświęciłam im należytej uwagi 😉 Wielu z moich Czytelników – w tym masa znajomych – pyta mnie co i rusz, jak robię frytki z batatów. Faktycznie – choć jem je dosyć często, na blogu wciąż brakowało przepisu. Pora to nadrobić 😉 Dzisiaj dzielę się z Wami moim sposobem na pieczone frytki z batatów. Jeśli nie macie pomysłu z czym zestawić takie frytki ze słodkich ziemniaków odsyłam Was do przepisu na pieczonego łososia w bazyliowym pesto z zielonymi szparagami, frytkami z batatów i jajkiem sadzonym.
PIECZONE FRYTKI Z BATATÓW
Print RecipeIngredients
- 2-3 słodkie ziemniaki (bataty)
- świeżo mielony pieprz, czosnek, słodka papryka, ostra papryka, oregano, suszone pomidory
- odrobina oliwy z oliwek
Instructions
Bataty myję dokładnie – najlepiej za pomocą kuchennej szczoteczki. Nie obieram ich, ponieważ w skórce ziemniaka znajduje się najwięcej witamin.
Umyte i osuszone bataty kroję w cienkie słupki. Przygotowane w ten sposób frytki przekładam do foliowego woreczka i odkładam do zamrażalnika, żeby się zamroziły. Jeśli piekę frytki bez mrożenia wychodzą zazwyczaj miękkie i wilgotne. Piekąc zamrożone mam gwarancję, że będą chrupiące.
W miseczce mieszam oliwę z przyprawami, następnie w powstałej mieszance moczę zamrożone słupki ziemniaków. Jeśli je trochę naoliwimy, lepiej przejmą aromat przypraw.
Frytki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie piekę je około 20 minut w temperaturze 200 º C. Po upieczeniu ziemniaków, blachę wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok.