PRZEKĄSKI/ PRZEPISY

PIECZONE CHIPSY Z BATATÓW

Okres jesienno-zimowy to dla mnie sezon oglądania filmów. Mogę śmiało powiedzieć, że co drugi-trzeci dzień oglądamy z mężem wieczorem film. Niestety nie potrafię jeszcze oglądać filmów bez jedzenia w trakcie, dlatego ciągle szukałam zdrowszego rozwiązania od gotowych przekąsek, paluszków, czy chipsów. Kiedyś próbowałam przekonać się do chipsów z jarmużu, jednak mimo kilku prób, nie polubiłam się z nimi 😉 Zupełnie inaczej jest z batatami! Nie dość, że przygotowuje się je dosłownie chwilę (w zasadzie to robią się same!) to jeszcze są pyszne i zdrowe. To zdecydowanie moja ulubiona przekąska!

CHIPSY Z BATATÓW

PIECZONE CHIPSY Z BATATÓW

Print Recipe

Ingredients

  • 2-3 ziemniaki słodkie (bataty)
  • ok 10 ml oliwy z oliwek (ja użyłam domowej z mieszanką włoskich ziół)
  • pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra lub chili

Instructions

1

Bataty myję dokładnie - najlepiej za pomocą kuchennej szczoteczki. Nie obieram ich, ponieważ w skórce ziemniaka jest najwięcej witamin.

2

Umyte i osuszone bataty kroję w cienkie plasterki. W miseczce mieszam oliwę z przyprawami, następnie w powstałej mieszance moczę pokrojone plasterki ziemniaków. Jeśli je trochę naoliwimy, łatwiej złapią smak przypraw i nie przypalą się w piekarniku.

3

Tak przygotowane plasterki batatów układam na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku ok. 25-30 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu, chipsy wraz z kratką wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostudzenia. Smacznego!

Notes

Chipsy z batatów świetnie smakują same, ale pasują do nich również różne ostre sosy - czosnkowy lub sweet chili. Raz zrobiłam do nich sos miodowy musztardowy, choć wyszedł pyszny, w połączeniu z batatami nie do końca się sprawdził - po kilku kęsach zrobiło się mdło 🙂

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

CHIPSY Z BATATÓW CHIPSY Z BATATÓW

CHIPSY Z BATATÓW CHIPSY Z BATATÓW CHIPSY Z BATATÓW

You Might Also Like