MAKARONY/ PRZEPISY

PASTA Á LA CARBONARA

Przy okazji przepisu na makaron z pieczonym łososiem, bazyliowym pesto i parmezanem wspominałam Wam, jak bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty i makarony. Poza samym makaronem oczywiście, lubię w pastach to, że przygotowuję się je bardzo szybko i nie ograniczają mnie żadne granice, jeśli chodzi o łączenie smaków, dzięki czemu niemalże przy każdej paście eksperymentuję, szukając tego najlepszego połączenia. Jednak jeśli miałabym wskazać jedno makaronowe danie, które smakuje mi najbardziej, i które mogłabym jeść już do końca życia z pewnością byłaby to Carbonara. Jeszcze do niedawna, najlepszą Carbonarą, jaką jadłam była ta w Bar&Bistro 24 w Gdańsku. Teraz stwierdzę nieskromnie, że najlepszą Carbonarę robię ja 😉 Po wielu latach prób i błędów udało mi się wreszcie opracować przepis idealny.

PASTA Á LA CARBONARA

PASTA Á LA CARBONARA

Print Recipe

Ingredients

  • 4 gniazda pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle
  • 2 opakowania wędzonego boczku w plastrach
  • 1 duża cebula
  • 2 żółtka
  • 20 ml wody
  • 330 g śmietany 18%
  • Fix Spaghetti Carbonara (ja używam Knorr)
  • 50 g sera cheddar
  • pieprz, świeża bazylia i oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina świeżej pietruszki do dekoracji

Instructions

1

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartuję zimną wodą i odstawiam na bok.

2

Pokrojony w drobne kawałeczki boczek wraz z 2 ząbkami czosnku podsmażam na patelni bez tłuszczu (WOK), następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i całość dalej podsmażam, aż cebula będzie miała złocisty kolor.

3

Do miseczki wrzucam 2 żółtka, wodę i śmietanę. Dodaję odrobinę pieprzu, posiekaną bazylię i oregano oraz Fix Knorr, następnie całość mieszam, aż nie będzie grudek, po czym powstały sos wlewam na patelnię do boczku i cebuli.

4

Ser ścieram na tarce i dodaję do sosu. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Po kilku minutach dodaję ugotowany makaron i całość mieszam ze sobą. Przed podaniem makaron posypuję odrobiną świeżej pietruszki.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

PASTA Á LA CARBONARAPASTA Á LA CARBONARAPASTA Á LA CARBONARA PASTA Á LA CARBONARA PASTA Á LA CARBONARA
PASTA Á LA CARBONARAPASTA Á LA CARBONARA

PASTA Á LA CARBONARA

You Might Also Like

  • Mniam! Muszę zobaczyć co to ten fix knorra. Ogólnie nie używam takich gotowych dodatków, ze względu na średni skład. 😉 ale myślę że raz na jakiś czas dla tej idealnej carbonary WARTO!!!! 🙂

    • Ja też nie używam – do Bolognese sama mieszam zioła, ale Carbonara najlepiej smakuje właśnie z tym fixem 😉 Raz na jakiś czas może żołądka nie popsuje 😉

  • Anna M

    Ja co prawda już fixów nie używam, ale faktycznie Knorra są najlepsze!
    I tych spaghetti nigdy nie udało mis się podrobić 😉

    W każdym bądź razie głodna się zrobiłam.
    Kobiecemysli.pl