KANAPKI/BURGERY/ PRZEPISY/ SEZON NA SZPARAGI

GRILLOWANA KANAPKA PANINI ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I CAMEMBERTEM

Kilka dni temu na randce z mężem jadłam szparagi i zapomniałam, jak strasznie je lubię. Na szczęście sezon szparagowy w pełni, dzięki czemu mogę się nimi w pełni nacieszyć. Na targu, w osiedlowym sklepiku, czy supermarketach krzyczą do nas z półek zielone badyle związane w pęczek. Postanowiłam wykorzystać porę na szparagi i wpleść je do swojej kuchni, póki są dostępne. Jako pierwsze szparagowe danie przygotowałam włoską kanapkę panini ze szparagami, szynką szwarcwaldzką i camembertem. Robiłam to cudo po raz pierwszy, ale wyszło obłędne, dlatego byłabym draniem, gdybym nie podzieliła się przepisem.

PANINI ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I CAMEMBERTEM

przepis na grillowaną kanapkę panini ze szparagami, szynką szwarcwaldzką i camembertem

kilka świeżych (lub rozmrożonych) zielonych szparagów

2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej (paczkowanej, cienko pokrojonej)

ser camembert (1 okrągłe opakowanie) lub 50 g sera cheddar

sól, pieprz, oliwa czosnkowa (może też być zwykła, wtedy należy dodać do szparagów czosnek)

ciabata

A oto, jak zrobić:

Szparagi myję i suszę. Twarde, jaśniejsze końce szparagów odcinam i wyrzucam. Osuszone szparagi układam na talerzu i smaruję oliwą czosnkową, doprawiam świeżo mieloną solą i pieprzem. Tak przygotowane szparagi piekę ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Szparagi powinny się lekko zarumienić i zrobić miękkie.

Ciabatę przekrajam na pół. Układam na niej pokrojony w plastry ser, szynkę, szparagi i znowu ser. Całość grilluję w opiekaczu przez kilka minut, aż bułka odpowiednio się zarumieni, a ser roztopi.  Gotowe!

Kanapkę można jeść „na surowo” albo w wersji grillowanej (bez znaczenia, czy na ciepło, czy na zimno – w obu przypadkach smakuje świetnie). Ostrzegam – kanapka jest mega syta, nie przesadźcie z ilością 😉 Smacznego!

Tak kanapka wygląda „na surowo” …

PANINI ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I CAMEMBERTEM PANINI ZE SZPARAGAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I CAMEMBERTEM

a tak w wersji grillowanej.

dsc_0178dsc_0171 dsc_0180

You Might Also Like