MAKARONY/ PRZEPISY

TAGLIATELLE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, BAZYLIOWYM PESTO I PARMEZANEM

Wiele z Was często prosi mnie o przepisy na makarony, które chyba uwielbiacie tak bardzo, jak ja 😉 Na blogu jest już kilka przepisów z makaronem w roli głównej: genialny w smaku i szybki w przygotowaniu makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, jeden z moich ulubionych – tagliatelle ze szpinakiem, Mozzarellą i suszonymi pomidorami, czy wreszcie najlepsze, domowe spaghetti bolognese, którego nauczył mnie robić mój mąż 😉 Poza ogromną miłością do włoskiej kuchni, uwielbiam makarony za to, że są banalnie proste w przygotowaniu. I właśnie taki kolejny, prosty przepis mam dla Was dzisiaj. Mój ostatni wymysł, czyli makaron z pieczonym łososiem, bazyliowym pesto i parmezanem. Pycha!

MAKARON Z ŁOSOSIEM, BAZYLIOWYM PESTO I PARMEZANEM

TAGLIATELLE Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, BAZYLIOWYM PESTO I PARMEZANEM

Print Recipe

Ingredients

  • makaron:
  • 2 gniazda makaronu Tagliatelle (ja wybrałam o smaku pomidorowym)
  • ok. 300 g świeżego łososia
  • ok. 100 g parmezanu
  • garść suszonych pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ½ limonki
  • szczypta świeżo mielonej soli i pieprzu
  • pesto:
  • garść świeżych listków bazylii
  • ok. 100 g parmezanu lub innego twardego sera
  • garść prażonych pestek słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli morskiej

Instructions

1

Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron hartuję zimną wodą, odstawiam na bok.

2

Łososia pozbawiam skóry, myję, a następnie suszę za pomocą papierowych ręczników. Tak przygotowaną rybę układam w płytkim naczyniu żaroodpornym, skrapiam sokiem z limonki, doprawiam do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220º C i piekę ok. 30 minut.

3

Wszystkie składniki pesto miksuję za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy. Doprawiam do smaku.

4

Upieczonego łososia kroję w kawałki, następnie mieszam z makaronem i pesto, dodaję pokrojone w paski suszone pomidory oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość posypuję startym na dużych oczkach parmezanem.

5

Smacznego!

MAKARON Z ŁOSOSIEM, BAZYLIOWYM PESTO I PARMEZANEM MAKARON Z ŁOSOSIEM, BAZYLIOWYM PESTO I PARMEZANEM MAKARON Z ŁOSOSIEM, BAZYLIOWYM PESTO I PARMEZANEM MAKARON Z ŁOSOSIEM, BAZYLIOWYM PESTO I PARMEZANEM

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Ania Liść jarmużu
    27 września 2016 at 21:24

    Ale mi narobiłaś smaka! Akurat mam łososia w lodówce 😀

  • Reply
    blog.stabrawa
    7 października 2016 at 13:59

    Wyglądna absolutnie obłędnie – lecę na zakupy 🙂

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.