MAKARONY/ PRZEPISY

MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ

Dziś mam dla Was petardę, nie przepis 😉 Moje eksperymenty kulinarne są coraz śmielsze, a i nie ukrywam, że aura za oknem sprzyja przesiadywaniu w kuchni i obmyślaniu nowych przepisów. Zainspirowana przepisem na makaronowe muszle z Chorizo z bloga Kwestia Smaku postanowiłam przygotować swoją własną wariację na temat makaronu z kiełbasą Chorizo. I powiem Wam, że to była dobra decyzja, bo ten makaron to chyba najlepsze, co w życiu przyrządziłam (nie licząc czekoladowej bezy Pavlova ). Połączenie delikatnego makaronu z wyrafinowym smakiem Chorizo, ostrymi kabanosami piri piri i aromatyczną szynką parmeńską w pomidorowym sosie z roztopioną mozarellą okazało się być ucztą dla podniebienia.

MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ

MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ

Print Recipe

Ingredients

  • 200 g makaronu - ja wybrałam grube świdry
  • 200 g pomidorów w puszce
  • 100 g kiełbasy Chorizo
  • 50 g kabanosów Piri Piri
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 kulki sera mozarella
  • 50 g sera cheddar
  • 1,5 średniej cebuli
  • olej kokosowy do smażenia
  • świeżo mielony pieprz
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia

Instructions

1

Makaron gotuję al'dente w osolonej wodzie. Ugotowany hartuję zimną wodą i odstawiam do przestygnięcia.

2

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni typu WOK na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo, kabanosy i szynkę parmeńską, mieszam. Całość podsmażam kilka minut, po czym dodaję pokrojone na mniejsze kawałki pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę 1 Mozzarellę. Doprawiam do smaku odrobiną świeżo mielonego pieprzu, ziół prowansalskich oraz świeżych listków bazylii i oregano. Mieszam wszystko i gotuję na małym ogniu ok. 10 minut.

3

Makaron zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.

4

Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układając pokrojoną w plastry Mozzarellę. Całość piekę bez przykrycia w piekarniku w temperaturze 180° (bez termoobiegu) około 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu.

5

Gotowy makaron posypuję startym serem cheddar i ozdabiam świeżymi listkami bazylii.

Notes

Przyznam szczerze, że przygotowałam makaron wieczorem i jedząc go na drugi dzień na obiad smakował zdecydowanie lepiej niż "na świeżo", zaraz po przygotowaniu. Polecam podgrzewać go w piekarniku 😉


MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄMAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ
MAKARON Z CHORIZO, KABANOSEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W POMIDOROWYM SOSIE ZAPIEKANY MOZARELLĄ

You Might Also Like