PRZEPISY/ ZUPY

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

Jeśli miałabym wskazać ulubioną zupę, byłaby to pomidorowa z makaronem. Sama sobie się dziwię, że dopiero dzisiaj dzielę się z Wami przepisem 😉 O zupie pomidorowej przyjęło się mówić, że jest to zupa poniedziałkowa, bo właśnie na pomidorówkę przerabia się rosół z niedzielnego obiadu. Muszę przyznać, że ja nigdy w ten sposób zupy pomidorowej nie przygotowywałam. Zawsze robię ją od a do z, bez wcześniejszej opcji z rosołem. Łapcie mój przepis na kremową zupę pomidorową i dajcie znać, co o nim sądzicie 😉

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM

Print Recipe
Serves: 4 Cooking Time: 25 min

Ingredients

  • 1 średnia pierś z kurczaka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 koncentraty pomidorowe w słoiczku (400 g)
  • 2,5 litra bulionu lub rosołu
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, bazylia, odrobina tabasco
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 200 g makaronu - ja wybrałam ulubione Tagliatelle

Instructions

1

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartuję zimną wodą i odstawiam na bok.

2

Pierś z kurczaka myję, a następie w całości gotuję w bulionie z umytymi i obranymi warzywami. Całość gotuję, aż warzywa będą miękkie.

3

Pierś z kurczaka wyjmuję, kroję w drobne kawałki i ponownie wkładam do gotującego się wywaru. Dodaję 2 słoiczki koncentratu pomidorowego, doprawiam do smaku i gotuję przez 15 minut na średnim ogniu.

4

Mąkę rozrabiam w 150 ml zimnej wody, dodaję do zupy i chwilę gotuję, żeby skrobia się rozkleiła. Do gotowej zupy dodaję makaron i gotuję jeszcze kilka minut. Osobiście bardziej smakuje mi makaron wcześniej połączony z zupą. Przed podaniem, zupę na talerzu można przyozdobić listkami świeżej bazylii.

Notes

Dzięki mące i dwóm koncentratom zupa ma lekko kremową konsystencję.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

You Might Also Like