BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA/ DESERY/ PRZEPISY

KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ

Dzieląc się z Wami przepisem na świąteczne ciasteczka korzenne byłam przekonana, że to najlepszy przepis na tego typu ciastka. Tymczasem muszę przyznać, że byłam w błędzie. Oczywiście wspomnianym ciastkom niczego nie brakuje – robi się je błyskawicznie i smakują świetnie, ale korzenne pierniki świąteczne z miodem i czekoladą, którymi się dziś z Wami podzielę po prostu zmiatają konkurencję 🙂 Czekoladowe, ale nie za słodkie. Kruche, ale nie połamiemy sobie na nich zębów 🙂 Idealne! Coś czuję, że w tym roku to będą moi świąteczni mistrzowie 😉

KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ

KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ

KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ

Print Recipe

Ingredients

  • ok. 530 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • ok. 65 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 1 duże jajko
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli

Instructions

1

Mąkę, cukier puder, kakao, sodę, sól oraz przyprawę do piernika przesiewam do miski i dokładnie mieszam.

2

W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło, czekoladę oraz miód, mieszając do momentu, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Odstawiam do ostudzenia.

3

Do suchych składników dodaję roztrzepane wcześniej jajko oraz czekoladową masę z miodem. Całość miksuję do połączenia składników, następnie ugniatam chwilę w rękach, aż ciasto zrobi się plastyczne.

4

Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku ok. 30 minut. Następnie schłodzone ciasto dzielę na 4 części i po kolei - 1 część wałkuję, reszta chłodzi się w lodówce. Ciasto wałkuję na grubość ok 3-4 mm. Za pomocą specjalnych foremek, wykrawam kształty pierniczków i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odległości między ciasteczkami. Powtarzam tę czynność z każdą częścią ciasta z lodówki.

5

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175°C bez termoobiegu i piekę pierniczki ok. 10 minut, podglądając, czy się nie przypalają. Upieczone ciastka wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

6

Ostudzone ciastka dekoruję dowolnie cukrem pudrem lub lukrem i cukrowymi ozdobami. Wystudzone ciasteczka przekładam do metalowej puszki. W ten sposób przechowywane mogą być nawet kilka tygodni. Ciasteczka, dzięki kakao i gorzkiej czekoladzie nie są bardzo słodkie, powinny też być średnio twarde i kruche.

Rzućcie okiem na pozostałe świąteczne przepisy!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ
KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄKORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ

KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄKORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄKORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄKORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ KORZENNE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE Z MIODEM I CZEKOLADĄ

Ten wpis bierze udział w konkursie Olympus Pen Fotografuj. 

zBLOGowani.pl

You Might Also Like