KANAPKI/BURGERY/ PRZEPISY/ SEZON NA SZPARAGI

KANAPKA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I SZPARAGAMI W KREMOWYM SOSIE Z KAPARÓW

KANAPKA Z ŁOSOSIEM, MOZZARELLĄ I SZPARAGAMI W KREMOWYM SOSIE Z KAPARÓW

Print Recipe

Ingredients

  • 1 bułka
  • garść sałaty z rukolą
  • 60 g łososia
  • 3-4 zielone szparagi
  • 2 plastry sera Mozzarella
  • 1 łyżka masła
  • sos remoulade:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy figowej
  • 1 posiekany ogórek kiszony
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • świeżo mielona sól i pieprz

Instructions

1

Wszystkie składniki na sos mieszam ze sobą, odstawiam do lodówki.

2

Łososia obieram ze skóry, myję. Następnie skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Piekę w piekarniku w temperaturze 200°C około 15-20 minut.

3

Szparagi myję, obieram (jeśli są grube i jest taka potrzeba), końcówki odcinam. Masło roztapiam na patelni, układam szparagi, doprawiam solą, pieprzem i świeżo mielonym czosnkiem. Smażę, aż uzyskają jasny, zielony kolor i będą miękkie.

4

Bułkę przekrajam na pół. Obie połówki smaruję obficie przygotowanym sosem z kaparami. Następnie układam sałatę, łososia, szparagi i Mozzarellę, przykrywam drugą częścią bułki, a całość spinam długą wykałaczką.

You Might Also Like