Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na puszyste, jogurtowe pancakes z jagodami. Wspominałam też, że jagody to owoc bez którego nie wyobrażam sobie lata. Podobnie jest z borówkami. Co roku z niecierpliwością czekam na środek wakacji, aby móc pałaszować borówki. Pierwsze dni od ich pojawienia się, zjadam po kilka pojemniczków dziennie – najczęściej, jako zdrową przekąskę. Gdy już się najem, wymyślam, jakie danie, czy deser mogę zrobić z nimi w roli głównej. I właśnie na tym etapie dzisiaj jestem 🙂 Mam dla Was przepis na genialny sernik na zimno z jagodą i borówką amerykańską. W zasadzie to nie do końca jest sernik, bo akurat sera jest w nim niewiele, ale ta nazwa najbardziej mi do niego pasuje 😉
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
Print RecipeIngredients
- SERNIK:
- 750 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 25 g żelatyny w proszku
- 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 120 g cukru pudru, przesianego
- 400 g jagód i borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
- SŁODKI WIERZCH:
- 200 g sera mascarpone
- 2 łyżki jagód
- 2 łyżki cukru pudru
Instructions
W dużej misce mieszam jogurt grecki z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Odkładam na bok.
Żelatynę w proszku zalewam wodą do jej pokrycia, odstawiam na 10 minut, aż napęcznieje. Podgrzewam na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można ją również podgrzać w mikrofali). Zdejmuję z palnika i studzę (żelatyna nie może zgęstnieć).
Do schłodzonej żelatyny dodaję 4 łyżki odłożonej wcześniej masy jogurtowej i mieszam, aż nie będzie grudek. Całość dodaję do pozostałej masy jogurtowej i mieszam.
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę. Dodaję do masy jogurtowej i całość mieszam ze sobą. Odkładam na kilkanaście minut do lodówki do lekkiego zgęstnienia (tężeje bardzo szybko). Dodaję wcześniej umyte i osuszone jagody i borówki amerykańskie. Mieszam delikatnie, żeby nie rozgnieść owoców.
Masę jogurtową z owocami przelewam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy) wysmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Schładzam w lodówce do całkowitego stężenia masy.
Ser mascarpone, jagody i cukier puder blenduję i gotowe rozsmarowuję po wierzchu sernika. Ciasto przechowuję w lodówce.
27 komentarzy
Świetne ciacho, wygląda przepysznie! Chętnie bym takiego spróbowała 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Spróbuj zrobić 😉 Już 2 osoby wysłały mi dziś zdjęcie, że wyszła extra 🙂
Wygląda cudnie 🙂 bardzo lubię serniki na jogurcie greckim, są równie dobre jak te na serze 🙂
Dla mnie nawet lepsze!
Paula! Ale pyszności serwujesz! 🙂 Muszę kiedyś spróbować takiego sernika na bazie jogurtu greckiego. Aż wstyd się przyznać, ale nigdy takiego nie robiłam 🙂
Ja też jadłam (i robiłam) go po raz pierwszy. A jest przepyszny. Serio – 10 razy lepszy od zwykłego sernika na zimno, którego też uwielbiam.
Piękne zdjęcia! Aż ślinka cieknie 😀
Dziękuję <3
Genialny! Ja mam straszne obawy przed robieniem ciast i deserów z żelatyną, ale muszę się w końcu odważyć, bo tyle pyszności mnie omija.
Ja też miałam – niesłusznie!
CUDOWNY!!!! Przepiękne zdjęcia a smak mascarpone z jagodami mogę sobie wyobrazić! 🙂 Gratuluję świetnego przepisu!
Dziękuję <3 Koniecznie musisz wypróbować 😉
Piękne zdjęcia <3
Zapraszam do siebie 🙂
Dzięki!
Paula, zdjęcia! Wymiękam. Po powrocie znad morza robię. I sernik i zdjęcia 😉
<3
wygląda bosko! uwielbiam serniki jogurtowe na zimno 🙂
Choć wybieram weganskie dobrocie to powiem Ci, zę z checia choc te zdjecia bym zjadla 😉 Ściskam, Daria
:-*
Wygląda obłędnie <3 Sernik pierwsza klasa! Uwielbiam jagody w deserach i wypiekach, nadają im prawdziwej magii 😉
Świetnie się prezentuje i domyślam się jak smakuje 🙂 Hm, z jeżynami też będzie ok, bo akurat mam?
Jak najbardziej!
Jakie piękne zdjęcia! Od samego patrzenia ślinka cieknie 🙂
O matko! Jem oczami!
Jeżu! Już zapisuję i robię, ale pychota 😀
O jaaaaa ! Wygląda tak cudownie że żal jesc ;D
🙂 ;-*