CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na puszyste, jogurtowe pancakes z jagodami. Wspominałam też, że jagody to owoc bez którego nie wyobrażam sobie lata. Podobnie jest z borówkami. Co roku z niecierpliwością czekam na środek wakacji, aby móc pałaszować borówki. Pierwsze dni od ich pojawienia się, zjadam po kilka pojemniczków dziennie – najczęściej, jako zdrową przekąskę. Gdy już się najem, wymyślam, jakie danie, czy deser mogę zrobić z nimi w roli głównej. I właśnie na tym etapie dzisiaj jestem 🙂 Mam dla Was przepis na genialny sernik na zimno z jagodą i borówką amerykańską. W zasadzie to nie do końca jest sernik, bo akurat sera jest w nim niewiele, ale ta nazwa najbardziej mi do niego pasuje 😉

JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Print Recipe

Ingredients

  • SERNIK:
  • 750 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 25 g żelatyny w proszku
  • 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 120 g cukru pudru, przesianego
  • 400 g jagód i borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
  • SŁODKI WIERZCH:
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki jagód
  • 2 łyżki cukru pudru

Instructions

1

W dużej misce mieszam jogurt grecki z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Odkładam na bok.

2

Żelatynę w proszku zalewam wodą do jej pokrycia, odstawiam na 10 minut, aż napęcznieje. Podgrzewam na małym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (można ją również podgrzać w mikrofali). Zdejmuję z palnika i studzę (żelatyna nie może zgęstnieć).

3

Do schłodzonej żelatyny dodaję 4 łyżki odłożonej wcześniej masy jogurtowej i mieszam, aż nie będzie grudek. Całość dodaję do pozostałej masy jogurtowej i mieszam.

4

Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę. Dodaję do masy jogurtowej i całość mieszam ze sobą. Odkładam na kilkanaście minut do lodówki do lekkiego zgęstnienia (tężeje bardzo szybko). Dodaję wcześniej umyte i osuszone jagody i borówki amerykańskie. Mieszam delikatnie, żeby nie rozgnieść owoców.

5

Masę jogurtową z owocami przelewam do tortownicy (moja ma 23 cm średnicy) wysmarowanej delikatnie olejem kokosowym. Schładzam w lodówce do całkowitego stężenia masy.

6

Ser mascarpone, jagody i cukier puder blenduję i gotowe rozsmarowuję po wierzchu sernika. Ciasto przechowuję w lodówce.

JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z JAGODĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

You Might Also Like

  • namalowane

    Świetne ciacho, wygląda przepysznie! Chętnie bym takiego spróbowała 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Spróbuj zrobić 😉 Już 2 osoby wysłały mi dziś zdjęcie, że wyszła extra 🙂

  • Aleksandra Stawarz

    Wygląda cudnie 🙂 bardzo lubię serniki na jogurcie greckim, są równie dobre jak te na serze 🙂

  • Paula! Ale pyszności serwujesz! 🙂 Muszę kiedyś spróbować takiego sernika na bazie jogurtu greckiego. Aż wstyd się przyznać, ale nigdy takiego nie robiłam 🙂

    • Ja też jadłam (i robiłam) go po raz pierwszy. A jest przepyszny. Serio – 10 razy lepszy od zwykłego sernika na zimno, którego też uwielbiam.

  • Piękne zdjęcia! Aż ślinka cieknie 😀

  • Genialny! Ja mam straszne obawy przed robieniem ciast i deserów z żelatyną, ale muszę się w końcu odważyć, bo tyle pyszności mnie omija.

  • CUDOWNY!!!! Przepiękne zdjęcia a smak mascarpone z jagodami mogę sobie wyobrazić! 🙂 Gratuluję świetnego przepisu!

  • Julia Laszuk

    Piękne zdjęcia <3
    Zapraszam do siebie 🙂

  • Paula, zdjęcia! Wymiękam. Po powrocie znad morza robię. I sernik i zdjęcia 😉

  • wygląda bosko! uwielbiam serniki jogurtowe na zimno 🙂

  • Choć wybieram weganskie dobrocie to powiem Ci, zę z checia choc te zdjecia bym zjadla 😉 Ściskam, Daria

  • Wygląda obłędnie <3 Sernik pierwsza klasa! Uwielbiam jagody w deserach i wypiekach, nadają im prawdziwej magii 😉

  • Świetnie się prezentuje i domyślam się jak smakuje 🙂 Hm, z jeżynami też będzie ok, bo akurat mam?

  • Jakie piękne zdjęcia! Od samego patrzenia ślinka cieknie 🙂

  • O matko! Jem oczami!

  • Jeżu! Już zapisuję i robię, ale pychota 😀

  • O jaaaaa ! Wygląda tak cudownie że żal jesc ;D