DESERY/ INNE/ PRZEPISY/ ŚNIADANIE

JOGURTOWY GRECKI DESER Z PURÉE TRUSKAWKOWYM

Ci z Was, którzy śledzą mój profil na Instagramie, wiedzą doskonale jak bardzo tęsknię już za sezonowymi owocami – w szczególności za truskawkami. Niestety moje zapotrzebowanie na ten owoc podczas tegorocznej zimy było większe niż zwykle, w związku z czym wszystkie mrożone truskawki „na czarną godzinę” zostały już przeze mnie spałaszowane. Z kolei truskawki-giganty nieznanego pochodzenia, jakie zaczęły pojawiać się w supermarketach niespecjalnie do mnie przemawiają. Wyobraźcie więc sobie moją radość, gdy dostałam możliwość spróbowania i przetestowania purée truskawkowego marki Funkin! Ja nawet nie miałam pojęcia o istnieniu takiego produktu 🙂

Purée truskawkowe Funkin to genialny produkt do przyrządzania koktajli, sorbetów, smoothies, czy różnego rodzaju dressingów. Dla mnie jednak to przede wszystkim fantastyczny i niezastąpiony składnik ciast i deserów ♥ Purée jest całkowicie naturalne – nie zawiera dodatków konserwujących ani barwników. I faktycznie zaraz po otwarciu purée robi dobre wrażenie – mus ma fajny, ciemny kolor, wygląda i pachnie bardzo naturalnie. Przemyślana jest też kwestia opakowania – kilogramowy mus zamykany jest przez praktyczny dozownik, dzięki czemu nic się nie rozlewa i nie marnuje. Okres przydatności purée Funkin to bez otwierania 12 miesięcy, a po otwarciu do 8 dni. Producent zapewnia, że skład owocowy produktu pochodzi ze specjalnie wyselekcjonowanych plantacji z całego świata. Na opakowaniu możemy przeczytać, że tylko 10% produktu to cukier, reszta to owoce – 88% truskawek oraz 2% soku z aronii. Purée jest także bardzo wydajne – wystarczyło na 2 desery, ciasto i margaritę 😉 Wszystkie przepisy pojawią się na blogu – na pierwszy rzut idzie jogurtowy, grecki deser z purée truskawkowym.

Acha! Purée występuje w wielu wersjach smakowych (m. in. granat, ananas, jeżyna, cytryna, gruszka).

JOGURTOWY GRECKI DESER Z PURÉE TRUSKAWKOWYM

Print Recipe
Serves: 2

Ingredients

  • 450 g jogurtu greckiego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 400 g purée truskawkowego lub truskawek
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • wiórki kokosowe

Instructions

1

Żelatynę rozpuszczam w 450 ml gorącej wody, studzę. 

2

Jogurt grecki mieszam z cukrem pudrem, dodaję 300 ml żelatyny i całość miksuję ze sobą. Powstałą masę przelewam do kieliszków/pucharków i odstawiam do lodówki do zastygnięcia.

3

Pozostałe 150 ml żelatyny łączę z purée truskawkowym i zalewam schłodzoną masę z jogurtu greckiego. Po zastygnięciu truskawkowej masy przykrywam ją delikatnie wiórkami kokosowymi.

Notes

Jeżeli zamiast purée używam truskawek świeżych lub mrożonych, dodaję do nich 150 g cukru pudru i razem z żelatyną miksuję na gładki mus.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

JOGURTOWY GRECKI DESER Z PURÉE TRUSKAWKOWYM JOGURTOWY GRECKI DESER Z PURÉE TRUSKAWKOWYM JOGURTOWY GRECKI DESER Z PURÉE TRUSKAWKOWYM

You Might Also Like