PANCAKES/ PRZEPISY/ ŚNIADANIE

PUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMI

Odkąd pamiętam w moim domu w czasie lata królowały jagody. Moja mama je uwielbia, a i ja musiałam polubić ze względu na problemy ze wzrokiem (wiedziałyście, że jagody są dobre na oczy?). Pamiętam, że jako dziecko wraz z mamą, babcią i ciotkami wyruszałyśmy latem do lasu w poszukiwaniu jagód i grzybów. Teraz z perspektywy czasu wiem, że nie chodziło w tej wyprawie o zebranie pełnego koszyka owoców, czy podgrzybków, ale o wspólnie spędzony czas na łonie natury. Choć dziś do lasu nie chodzę (fobia przed wszelkim robactwem zwyciężyła) bardzo miło wspominam te letnie wypady z czasów dzieciństwa. Właśnie z nimi kojarzy mi się smak jagód, bez których nie wyobrażam sobie lata. Najbardziej lubię jeść same jagody posypane lekko cukrem – najlepszy smak dzieciństwa ♥ Dziś jednak mam dla Was przepis na pyszne śniadanie z jagodami w roli głównej – puszyste, jogurtowe pancakes z jagodami.

PUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMI

PUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMI

Print Recipe

Ingredients

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g świeżych jagód

Instructions

1

Jogurt mieszam z jajkami i cukrem za pomocą rózgi kuchennej. Bezpośrednio przez sitko dodaję makę z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie do połączenia składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodaję jagody i całość delikatnie mieszam rózgą.

2

Rozgrzewam patelnię teflonową (lub inną z nieprzywierającą powłoką) i wykładam 2-3 łyżki ciasta na jednego placka. Smażę na średnim ogniu do czasu aż pancakes urosną i się zarumienią. Można je smażyć beztłuszczowo, jednak ja użyłam odrobinę oleju kokosowego.

3

Po 2-3 minutach przekładam placka na drugą stronę i smażę do zarumienienia. Przed smażeniem kolejnego oczyszczam patelnię z resztek ciasta, jeśli są.

4

Gotowe!

 

 

Rzućcie też koniecznie okiem na klasyczną wersję placków – american pancakes.

PUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMIPUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMIPUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMIPUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMIPUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMIPUSZYSTE JOGURTOWE PANCAKES Z JAGODAMI

You Might Also Like

23 komentarze

  • Reply
    Gosia
    31 lipca 2016 at 20:20

    Pankejki + Jagody! Ideał! Również mam miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i wędrówek po lesie w poszukiwaniu grzybów i owoców… teraz boję się kleszczy, ale raz do roku staramy się z Mężem wybrać na grzybobranie 🙂

    • Reply
      Paula Ludwiczuk
      31 lipca 2016 at 23:49

      Ja mam świetną ścieżkę rowerową wzdłuż lasu – to mi wystarcza 😉

  • Reply
    Edyta moj-kawalek-podlogi
    31 lipca 2016 at 21:08

    Nie mogę się napatrzeć na te Twoje zdjęcia! <3 A pancakes jak zwykle boskie! Jeszcze w połączeniu z jagodami lub borówkami to już totalna bajka 🙂

    • Reply
      Paula Ludwiczuk
      31 lipca 2016 at 23:50

      Dziekuję <3 Wciąż się uczę 😉 A te pankejki z jagodami są naprawdę mega … słodkie! <3

  • Reply
    Madame Malonka
    31 lipca 2016 at 23:06

    Bardzo fajna propozycja. Lubię, kiedy owoce są już wymieszane w cieście. Mam zamówienie na pancakes, to chyba zrobię w kolejny weekend z borówkami 🙂

    • Reply
      Paula Ludwiczuk
      31 lipca 2016 at 23:50

      Polecam! Przepis jest prosty, a placki wychodzą obłędne 😉

      • Reply
        Madame Malonka
        1 sierpnia 2016 at 07:51

        Wierzę, bo wyglądają super! Też lubię robić pancakes na jogurcie lub kefirze, zawsze są puszyste <3

  • Reply
    Agnieszka
    1 sierpnia 2016 at 11:28

    Co tu dużo mówić, a raczej pisać są po prostu idealne 🙂

  • Reply
    Angelika_Monika Candy Pandas
    1 sierpnia 2016 at 13:32

    My też kiedyś chętniej do lasu się wybierałyśmy ale teraz wspominając ten czas od razu nam się przypominają te gigantyczne pająki czające się między drzewami xD Placki idealne na śniadanie, obiad i kolację 😀

  • Reply
    Aleksandra Stawarz
    1 sierpnia 2016 at 20:30

    Wyglądają cudownie! Kocham pankejki i jagody, więc to połączenie wprost idealne. Puszyste i z ślicznymi fioletowymi plamkami od owoców – pycha!

  • Reply
    justpointofview.weebly.com
    2 sierpnia 2016 at 10:43

    Yummmy! Prosty przepis, niekomplikowane wykonanie – w sam raz dla mnie 🙂

  • Reply
    Gabriela
    3 sierpnia 2016 at 08:44

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki czy naleśniki, a jagody to zdecydowanie moje ukochane owoce więc nie pozostaje mi chyba nic innego jak z robić takie pyszności na obiad. <3

  • Reply
    GeeWay
    3 sierpnia 2016 at 12:35

    jej wyglada pysznie!

  • Reply
    Zawsze na obcasach
    3 sierpnia 2016 at 15:47

    Takie niby zwykłe pankejki a jak wykwintnie wyglądają 🙂

  • Reply
    Ugotowanepozamiatane.pl
    3 sierpnia 2016 at 18:25

    Nie jestem zbyt dobra w obracaniu na patelni, ale będę musiała spróbować

    • Reply
      PAULA LUDWICZUK
      4 sierpnia 2016 at 16:01

      Ja też nie, dlatego placki przekładam za pomocą dwóch łopatek 😉

  • Reply
    Anna Choińska
    4 sierpnia 2016 at 17:48

    Wygląda smakowicie!

  • Reply
    Izabela Misztal
    6 sierpnia 2016 at 11:56

    Piękne zdjęcia 🙂 Naleśniki wyglądają smakowicie, ja zawsze przy robieniu podobnych cudów największy problem ma z odpowiednim przerzuceniem na drugą stroną, żeby uzyskać taki ładny kształt.

    • Reply
      Paula Ludwiczuk
      6 sierpnia 2016 at 17:11

      Dziękuję :-* Ja też mam z tym problem, ale się nie poddaję 😉 Jak to mówią – praktyka czyni mistrza!

  • Reply
    Anna M
    8 sierpnia 2016 at 15:50

    ooo jakie słodziutkie placuszki – zdjęcia smakowite!
    pozdrawiam

  • Reply
    Marta Mytych | Veganama
    9 sierpnia 2016 at 10:25

    Śliczne zdjęcia, my również uwielbiamy placuszki (tylko w wersji wegańskiej) 😉

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.