PRZEKĄSKI/ PRZEPISY/ PRZEPISY NA ŚWIĘTA/ ŚNIADANIE

JAJECZNA PASTA Z AWOKADO

Przyznam szczerze, że pierwszy raz spróbowałam awokado tydzień temu przygotowując sałatkę z gruszką, awokado, szynką parmeńską i Mozzarellą. Skuszona miłością do awokado wielu blogerek na Instaramie postanowiłam spróbować tego owoca, dodając go do mojej ulubionej sałatki. I choć sałatka wyszła genialna, to samo awokado do mnie nie przemówiło. Zostało mi jednak kilka sztuk, które musiałam do czegoś wykorzystać. Postanowiłam dać awokado drugą szansę i przygotowałam pastę na kanapki, która okazała się być strzałem w dzisiątkę! Prosto, smacznie i zdrowo. Takie śniadania lubię najbardziej!

dsc_0914

JAJECZNA PASTA Z AWOKADO

Print Recipe

Ingredients

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu i soli
  • kilka listków sałaty lub kolendry do dekoracji
  • 2 kromki pumpernikla

Instructions

1

Jajka gotuję w osolonej wodzie, następnie zalewam zimną wodą i odstawiam do ostudzenia. Ostudzone jajka obieram ze skorupek, siekam w kosteczkę i wrzucam do miseczki. Dodaję posiekany czosnek, delikatnie solę.

2

Awokado myję, obieram ze skórki, a miąższ kroję w drobną kostkę. Skrapiam je sokiem z limonki i mieszam razem z czosnkiem i jajkiem. Całość doprawiam solą i pieprzem. Dodaję odrobinę oliwy i majonezu.

3

Pastę podaję od razu po przygotowaniu na kromce pumpernikla. Kanapeczkę ozdabiam z listkiem świeżej kolendry lub sałaty. Smacznego!

dsc_0916
dsc_0918 dsc_0919 dsc_0920dsc_0934

dsc_0927

You Might Also Like

18 komentarzy

  • Reply
    Agnieszka
    24 października 2016 at 10:16

    apetycznie się prezentuje 🙂

  • Reply
    Iwona Kosińska
    24 października 2016 at 10:17

    Potrzebny był mi taki przepis na pastę jajeczną, bo zaplanowałam ją do mężowskiego lunchboxa w tym tygodniu w towarzystwie keksa makrelowego. I tak się zastanawiałam co by tu urozmaicić. No i wiem. Dzięki!:)

  • Reply
    Gosia
    24 października 2016 at 11:31

    Uwielbiam awokado 🙂 Zdecydowanie mogłabym jeść codziennie 😀

  • Reply
    Małgorzata Hert
    24 października 2016 at 13:08

    Bardzo pyszna pasta, sama często taką robię. Zdjęcia śliczne

  • Reply
    twojezwyciestwo
    24 października 2016 at 14:29

    Uwielbiam awokado; ale fakt – na początku nie byłam zachwycona. Niedojrzałe jest zbyt twarde i bez smaku a przejrzałe – szkoda mówić…

    • Reply
      PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
      25 października 2016 at 12:21

      No ja właśnie trafiłam na bardzo dojrzałe i nie przypadło mi do gustu 🙁

    • Reply
      Ania Liść jarmużu
      25 października 2016 at 16:01

      Ja zawsze sprawdzam czy jest dojrzałe przez wciskanie końcówki do środka jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało 😉

      • Reply
        PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
        25 października 2016 at 18:29

        Dzięki za info, wypróbuję tego sposoby przy następnym zakupie 🙂 Awokado jest mega zdrowe i chciałabym się do niego przekonać nie tylko w formie pasty jajecznej 🙂

  • Reply
    Dominika Kurzak
    25 października 2016 at 11:37

    Wygląda przepysznie, uwielbiam avocado

  • Reply
    PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
    25 października 2016 at 12:21

    Mi z kolei póki co smakuje tylko z połączeniem z jajkiem 🙂

  • Reply
    Ania Liść jarmużu
    25 października 2016 at 16:00

    Uwielbiam tego typu pasty! Tylko gotuję jajka na miękko i wtedy nie muszę dodawać majonezu, żeby się wszystko połączyło 🙂

  • Reply
    Przegląd Tygodnia #25 - Rabarbarowo
    30 października 2016 at 16:48

    […] pasta z awokado (fooddiary.pl) – pasty na kanapki to moim zdaniem doskonały pomysł, który sprawdzi się jako pożywny […]

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.