PRZEKĄSKI/ PRZEPISY/ ŚNIADANIE

JAJECZNA PASTA Z AWOKADO

Przyznam szczerze, że pierwszy raz spróbowałam awokado tydzień temu przygotowując sałatkę z gruszką, awokado, szynką parmeńską i mozarellą. Skuszona miłością do awokado wielu blogerek na Instaramie postanowiłam spróbować tego owoca, dodając go do mojej ulubionej sałatki. I choć sałatka wyszła genialna, to samo awokado do mnie nie przemówiło. Zostało mi jednak kilka sztuk, które musiałam do czegoś wykorzystać. Postanowiłam dać awokado drugą szansę i przygotowałam pastę na kanapki, która okazała się być strzałem w dzisiątkę! Prosto, smacznie i zdrowo. Takie śniadania lubię najbardziej!

dsc_0914

przepis na jajeczną pastę z awokado

3 jajka ugotowane na twardo

½ ząbka czosnku

1 dojrzałe awokado

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1-2 łyżeczki majonezu

szczypta świeżo mielonego pieprzu i soli

kilka listków sałaty lub kolendry do dekoracji

2 kromki pumpernikla

A oto, jak zrobić:

Jajka gotuję w osolonej wodzie, następnie zalewam zimną wodą i odstawiam do ostudzenia. Ostudzone jajka obieram ze skorupek, siekam w kosteczkę i wrzucam do miseczki. Dodaję posiekany czosnek, delikatnie solę.

Awokado myję, obieram ze skórki, a miąższ kroję w drobną kostkę. Skrapiam je sokiem z limonki i mieszam razem z czosnkiem i jajkiem. Całość doprawiam solą i pieprzem. Dodaję odrobinę oliwy i majonezu.

Pastę podaję od razu po przygotowaniu na kromce pumpernikla. Kanapeczkę ozdabiam z listkiem świeżej kolendry lub sałaty. Smacznego!
dsc_0916
dsc_0918 dsc_0919 dsc_0920dsc_0934

dsc_0927

You Might Also Like