PRZEPISY ZUPY

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

Jeszcze kilka lat temu nikt nie przekonałby mnie do spróbowania zupy cebulowej! Wszystko zmieniła jednak magia Paryża, kiedy to na kolacji we francuskiej restauracji kelner jako specjalność knajpy zaproponował mi właśnie spróbowanie francuskiej zupy cebulowej z grzankami i serem. Jako, że w podróży zawsze staram się próbować lokalnych dań i poznawać nowe smaki, skusiłam się na jego propozycję. I wiecie, co? To była jedna z lepszych zup, jakie w życiu jadłam! Zachwycona smakiem zapamiętanym z Paryża, po powrocie postanowiłam opracować swój własny przepis na idealną zupę cebulową, przypominającą mi w smaku to cudo z Paryża. Myślę, że po kilku próbach udało mi się to osiągnąć 😉 Zupa jest naprawdę pyszna, nawet dla kogoś, kto nigdy nie jadł zupy cebulowej i krzywi się na samą myśl o niej 😉 W dodatku jest niesamowicie prosta w przygotowaniu!

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

przepis na francuską zupę cebulową z grzankami

1 kg cebuli

150 g masła

2 łyżki oliwy z oliwek

250 ml wytrawnego, białego wina

600 ml bulionu warzywnego

bazyliowa sól Camargue z parmezanem (dostępna w TK Maxx)

świeżo mielony pieprz kolorowy, świeżo mielony czosnek, tymianek

bagietka czosnkowa (do pieczenia)

kilka plasterków żółtego sera (na bagietkę)

czosnkowa oliwa

A oto, jak zrobić:

Cebulę obieram, przekrajam na pół i siekam w cienkie pióra. W patelni typu WOK roztapiam masło z oliwą, dodaję pokrojoną cebulę, doprawiam pieprzem, solą i czosnkiem. Cebulę smażę na średnim ogniu około pół godziny, aż będzie skarmelizowana, czyli brązowa, w kolorze mlecznej czekolady.

Następnie dodaję wino, całość mieszam drewnianą łyżką, odrywając od patelni przyrumienioną cebulę. Gotuję kilka minut, po czym na patelnię wlewam gorący bulion, ponownie doprawiam pieprzem, solą i czosnkiem (jeśli jest taka potrzeba) oraz tymiankiem. Całość gotuję na średnim ogniu około 30 minut, aż zupa trochę zgęstnieje.

Bagietkę czosnkową kroję w kromki, na każdej z nich układam plasterek sera i piekę w piekarniku 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu kromki bagietki delikatnie skrapiam oliwą czosnkową. Przed podaniem bagietkę wkładam do miseczki z gorącą zupą. Gotowe!

* Zamiast bazyliowej soli Camargue z parmezanem możecie użyć zwykłej soli, suszonej bazylii i odrobiny tartego parmezanu albo cheddara.

FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI
FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI

You Might Also Like

  • Takie grzanki robiłam 😉 Ale zupy cebulowej nie miałam jeszcze okazji jeść. Pozdrawiam :*