Jesień czuć w powietrzu. Ostatnich kilka dni potwierdza nadejście nowej pory roku. Temperatura jest coraz niższa, słońca na niebie coraz mniej i ten wiatr zrzucający zbrązowiałe liście z drzew… Zmieniająca się pora roku zachęca do zmiany menu w kuchni. Jak już pewnie zauważyłyście, na blogu od kilku dni króluje dynia i to, co można z niej wyczarować. Była już słodko-ostra zupa krem z dyni, puszyste placuszki dyniowe na słodko, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, czy kolację, czy wreszcie chrupiący chlebek dyniowy, który nie potrzebuje w zasadzie żadnych dodatków. Dziś mam dla Was przepis na moje nowe odkrycie – dyniową zupę krem z mlekiem kokosowym. Dodatek świeżej pietruszki i rozmarynowe grzanki nadają zupie dyniowej zupełnie nowe oblicze!
Dynię kroję w kawałki i piekę w piekarniku ok. 1 godzinę w temperaturze 200°C (bez termoobiegu). To, czy dynia jest już gotowa sprawdzam próbując zdjąć miąższ ze skóry za pomocą łyżki. Dobrze upieczona dynia odejdzie od skóry bez problemu. Upieczoną dynię blenduję i odstawiam na bok. Cebulę i czosnek siekam na drobne kawałki. Ścieram imbir. W garnku z grubym dnem podsmażam cebulkę, doprawiam do smaku odrobiną soli i pieprzu. Po kilku minutach dodaję czosnek, imbir i pastę curry. Dodaję zblendowaną dynię, przesmażam chwilę, po czym dodaję bulion warzywny. Całość gotuję ok 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zupę ponownie blenduję, dodaję mleko kokosowe i gotuję jeszcze kilka minut. Zupę podaję z grzankami i odrobiną świeżej pietruszki. Smacznego!DYNIOWA ZUPA KREM Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Print Recipe
Ingredients
Instructions