BOŻE NARODZENIE/ PRZEPISY/ PRZEPISY NA ŚWIĘTA

DOMOWY BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY

Do świąt coraz bliżej, a to oznacza świąteczny klimat na blogu 🙂 Zajrzyjcie do zakładki Boże Narodzenie po moje propozycje na świąteczny stół. Tymczasem przychodzę do Was dzisiaj z czymś nowym – przepisem na domowy, świąteczny bigos z kiszonej kapusty – uwaga – bez grzybów! Jego przygotowanie zajmuje chwilę, ale uwierzcie mi – warto!

DOMOWY BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY

Print Recipe
Serves: 4

Ingredients

  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 200 g wiejskiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki wody
  • 100 g wędzonego boczku
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: świeżo mielona sól i pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, 2 łyżeczki majeranku, szczypta słodkiej papryki, szczypta kminku

Instructions

1

Cebulę kroję w małą kosteczkę, podsmażam na odrobinie oleju kokosowego aż do zeszklenia. Dodaję pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i boczek oraz suszone śliwki. Dokładnie obsmażam.

2

Następnie dolewam 2 szklanki gorącej wody, doprawiam solą, pieprzem i słodką papryką, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kminek oraz majeranek - zagotowuję.

3

Dodaję wypłukaną wcześniej kiszoną kapustę, mieszam z mięsem, przykrywam i gotuję do miękkości kapusty około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy.

4

Mąkę podsmażam na patelni bez tłuszczu. Gdy mąka zacznie brązowieć dodaję łyżkę masła i mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję kilka łyżek kapusty cały czas mieszając. Całość przekładam do gotującego się bigosu, mieszam i zagotowuję.

You Might Also Like