MAKARONY/ PRZEPISY

WARIACJA NA TEMAT SPAGHETTI BOLOGNESE

W dzisiejszym wpisie podzielę się z Wami przepisem na domowe spaghetti bolognese, które uwielbiam. Nie jest to może nic skomplikowanego, ale pamiętam, że gdy nie umiałam gotować nawet zrobienie spaghetti sprawiało mi problemy 🙂 Nie raz już wspominałam, że uwielbiam makarony – szczególnie Carbonarę 😉 Jednak to właśnie bolognese jest tym, które spróbowałam i zrobiłam jako pierwsze.

WARIACJA NA TEMAT SPAGHETTI BOLOGNESE

Print Recipe
Serves: 3-4 Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • makaron Tagliatelle ze szpinakiem
  • mięso mielone, wołowe
  • cebula
  • czosnek - 1 ząbek
  • 20 g sera Cheddar
  • koncentrat pomidorowy - 3-4 pełne łyżeczki
  • świeżo mielona sól himalajska, świeżo mielony pieprz, przyprawa do gyrosa, świeża bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Instructions

1

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Nie lubię al'dente, więc gotuję go normalnie - aż będzie miękki. Po ugotowaniu, hartuję makaron płucząc go chwilę w zimnej wodzie. Odstawiam na bok.

2

Na patelni typu WOK wylewam odrobinę czosnkowej oliwy z oliwek. Na podgrzanej oliwie układam mięso i podsmażam z każdej strony, doprawiając do smaku odrobiną soli i pieprzu.

3

Dodaję pokrojone ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy całość się zarumieni dodaję do koncentrat pomidorowy i wszystko mieszam. Gyros łączę z ziołami, zalewam 150 ml wody, mieszam i dodaję do mięsa na patelni. Mieszam wszystko ze sobą i duszę pod przykryciem ok 8 - 10 minut.

4

W międzyczasie ścieram ser na tarce z dużymi oczkami.

Notes

Niektórzy makaron łączą z sosem i mięsem już na patelni, ale ja tego nie praktykuję. Układam na talerzu makaron, na niego wykładam mięso z sosem, a całość posypuję żółtym serem. Tak podany makaron wygląda o wiele bardziej apetycznie!

WARIACJA NA TEMAT SPAGHETTI BOLOGNESE WARIACJA NA TEMAT SPAGHETTI BOLOGNESE WARIACJA NA TEMAT SPAGHETTI BOLOGNESE

You Might Also Like