BOŻE NARODZENIE/ PRZEPISY

DOMOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Jeśli miałabym wskazać jedną, ulubioną polską potrawę bez wątpienia byłyby to pierogi. Jeśli chodzi o jedzenie, zdecydowanie bliższa memu sercu i moim kubkom smakowym od kuchni polskiej jest kuchnia włoska. Jednak pierogi znajdują się w pierwszej piątce ulubionych dań. Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Najlepsze pierogi to oczywiście takie własnej roboty, z cienkim ciastem i dużą ilością dobrze doprawionego farszu.

DOMOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Print Recipe

Ingredients

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,25 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • FARSZ:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 60-80 g suszonych grzybów
  • 1 marchew
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • sól, pieprz czarny

Instructions

1

Suszone grzyby - dzień przed zrobieniem pierogów - myję i zalewam w garnku zimną wodą, następnie pozostawiam do namoczenia na noc. Następnego dnia grzyby odcedzam, następnie w świeżej wodzie doprowadzam do zagotowania, zdejmuję z ognia, płuczę dokładnie pod zimną wodą i ponownie zalewam wodą w garnku. Tym razem grzyby gotuję do miękkości, odcedzam.

2

Marchew myję, obieram i ścieram na tarce z dużymi oczkami. Kapustę kiszoną przekładam do garnka, dodaję marchew, całość zalewam wodą i gotuję do miękkości pod przykryciem. Kapustę, po ugotowaniu, odcedzam i przestudzoną dokładnie wyciskam z nadmiaru wody.

3

Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż nabiorą złotego koloru.

4

Grzyby, kapustę z marchewką oraz cebulę mielę za pomocą elektrycznej maszynki do mięsa, wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Farsz doprawiam porządnie solą i czarnym pieprzem, całość ponownie mieszam.

5

Przygotowuję ciasto. Dwie łyżki pszennej mąki mieszam z gorącą wodą i 2 łyżkami oleju, dokładnie mieszam. Ciasto przekładam na podsypany mąką blat i wyrabiam, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto dzielę na 3 części. Dwie części przykrywam ręcznikiem papierowym i odkładam na bok. Trzecią część ciasta wałkuję na cienki placek, podsypując mąką. Wykrawam kółka, na środek małą łyżeczką nakładam farsz, składam pieroga na pół i dokładnie zlepiam brzegi. To samo powtarzam z pozostałymi częściami ciasta.

6

W dużym garnku zagotowuję osoloną wodę. Dodaję odrobinę oleju lub oliwy z oliwek, żeby pierogi po ugotowaniu nie kleiły się do siebie. Do gotującej się wody za pomocą łyżki cedzakowej wkładam delikatnie kilka/kilkanaście (w zależności od wielkości garnka) pierogów, gotuję ok 4-5 minut, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, żeby pierogi nie przywarły do garnka. Pierogi wyjmuję cedzakową łyżką i układam na talerzu (po jednej warstwie na każdym talerzu).

Notes

Pierogi można podawać od razu - świeżo po ugotowaniu. Ja jednak wolę opcję smażoną 😉

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

DOMOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

You Might Also Like