DESERY/ INNE/ PRZEPISY

DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREM

Po puszystych, jogurtowych pancakes z jagodami przyszła pora na to, co z tym owocem kojarzy się najbardziej, czyli domowe jagodzianki. Przyznam szczerze, że uwielbiam jagodzianki, niestety z roku na rok coraz bardziej zniechęcam się do tych kupnych, które albo mają śladową ilość jagód, albo są po prostu niesmaczne. W tym roku postanowiłam spróbować zrobić swoje własne, domowe jagodzianki z kruszonką i cukrem pudrem, czyli takie, jakie lubię najbardziej. Jak na pierwszy raz wyszły naprawdę świetne, dlatego zdradzę Wam swój przepis 😉

DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREM

przepis na domowe jagodzianki z kruszonką i cukrem pudrem

ciasto:

50 g świeżych drożdzy

100 g masła

5 żółtek (białka możecie wykorzystać do zrobienia bezy)

1 jajko

250 ml ciepłego mleka

500 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

farsz:

ok. 400 g jagód

kruszonka:

4 łyżki mąki pszennej

20 g zimnego masła

1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:

1 żółtko

2 łyżki mleka

cukier puder do dekoracji

Drożdże wyjmuję wcześniej z lodówki, żeby się trochę „ogrzały”. Kruszę je w kawałki i wsypuję do wysokiego kubka, dodaję 125 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżeczki mąki. Mieszam, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło wyjmuję z lodówki, żeby się roztopiło (nie może być zimne).

Całe jajko i żółtka ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąkę przesiewam do dużej miski/garnka, dodaję wyrośnięte drożdże, kolejne 125 ml ciepłego mleka, żółtka ubite z cukrem pudrem oraz roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiam dokładnie za pomocą mieszadeł-haków, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 15-20 minut, powinno odchodzić od ręki). Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę, chwilę ugniatam, formuję kulę i dzielę na 15 równych części. Rozpłaszczam w dłoniach pierwszy kawałek ciasta, nakładam 3-4 łyżeczki lekko rozgniecionych widelcem jagód (wcześniej umytych i osuszonych), a następnie dokładnie zlepiam brzegi ciasta. Formuję w dłoniach wałeczek. Powtarzam wszystko z każdym kawałkiem ciasta.

Gotowe wałeczki układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Bułeczki układam z zachowaniem odstępów – wyrosną. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Przygotowuje kruszonkę – mąkę i cukier puder wsypuję do miski, dodaję drobno posiekane, zimne masło. Następnie rozcieram ciasto palcami, aż powstaną drobne okruszki.

Wierzch wyrośniętych bułeczek smaruję za pomocą pędzelka żołtkiem wymieszanym z mlekiem, następnie posypuję rozdrobnioną w palcach kruszonką.

Piekarnik nastawiam na 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki piekę ok. 18 – 20 minut, aż się porządnie zarumienią. Gotowe jagodzianki posypuję przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREM DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREM DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREM DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREM DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREMc DOMOWE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ I CUKREM PUDREM

 

You Might Also Like

  • Anna M

    tęsknię za jagodziankami, może kiedyś jeszcze zjem taką glutenową, ale na dzień dzisiejszy muszę obejść się smakiem,
    ale wyglądają cudnie!

    pozdrawiam
    Kobiecemysli.pl

  • jako dziecko zajadałam się jagodziankami, już niemal zapomniałąm ich smaku, wyglądają obłędnie!

    • Ja również kojarzę jagodzianki z dzieciństwem, dlatego uwielbiam do nich wracać <3

  • Bardzo nie lubię tego sezonu, gdy na blogach pojawiają się przepisy z jagodami 🙁 ponieważ w Irlandii nie ma jagód 🙁 Zazdroszczę i podziwiam

  • Aleksandra Stawarz

    Wyglądają pięknie! Właśnie takie jagodzianki lubię najbardziej, po brzegi wypełnione jagodami, przypominające raczej bułeczki niż drożdżówki 🙂 wyglądają jak z najlepszej cukierni <3

  • Obłędne 😀 Udało mi się w tym roku upiec jagodzianki, ale nie były tak spektakularne jak Twoje. Może w przyszłym roku skorzystam po prostu z Twojego przepisu 🙂

  • kusisz;)

  • Ania in progress

    pyszota!

  • Jestem pełna podziwu! Wyszły Ci piękne jagodzianki <3 Co do tych kupnych to mam takie samo zdanie, a nie dość, że są coraz słabsze w smaku to myślę, że dodatkowo nafaszerowane jakimiś niezdrowymi dodatkami. Domowe najlepsze <3

  • Klaudia Kubaczyńska

    Ale ślicznie wyglądają! :>

    Z pewnością są dużo lepsze niż ostatnio jedzona przez mnie jagodzianka ;P

    Tylko nie wiem czy byłabym na tyle cierpliwa aby je sama zrobić ;p

    • Droższe za mną nie przepadają 😀 Jak ja dałam radę, to pewnie i Ty dasz 😉

  • O nie!
    Dlaczego ja zobaczyłam te zdjęcia?!
    Teraz będą mi się śniły po nocach!
    Wyglądają obłędnie!