PIZZA/ PRZEPISY

DOMOWA PIZZA Z BAZYLIOWYM PESTO, CZARNYMI OLIWKAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I ANANASEM

Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na moją pierwszą, domową, włoską pizzę. Z racji tego, że z podanych w tym przepisie proporcji wychodzą 4 małe placki pizzy, przygotowałam dla Was alternatywę dla klasycznej pizzy z szynką parmeńską, pomidorkami cherry, oliwkami i rukolą. Moja propozycja to pizza z bazyliowym pesto, czarnymi oliwkami, szynką szwarcwaldzką i ananasem. Taka moja wariacja na temat pizzy hawajskiej 😉

DOMOWA PIZZA Z BAZYLIOWYM PESTO, CZARNYMI OLIWKAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I ANANASEM

przepis na domową pizzę z bazyliowym pesto, czarnymi oliwkami, szynką szwarcwaldzką i ananasem

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3 dag świeżych drożdży

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

oliwa do wysmarowania blachy

wierzch:

30 dag pesto z bazylii

15 dag żółtego sera

5-6 czarnych oliwek bez pestek

3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej

3 krążki ananasa (ja użyłam tego z puszki)

oliwa z ziołami włoskimi

Drożdże ucieram z cukrem, lekko podgrzanym mlekiem i 1 łyżką mąki. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiewam, dodaję sól, rozczyn i zagniatam gęste ciasto. Następnie wlewam oliwę oraz 1/2 szklanki ciepłej wody i wyrabiam ok. 10 min., aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Do wyrobienia ciasta używam mieszadeł-haków dołączonych do miksera. Wyrobione ciasto przykrywam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielę na 4 równe części, obsypuję mąką i rozwałkowuję na cienkie placki. Układam je na wysmarowanej oliwą blasze i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Placki smaruję pesto, posypuję cienką warstwą tartego, żółtego sera, układam szynkę szwarcwaldzką i ananasa pokrojonego w kawałki oraz oliwki pokrojone w plasterki. Całość ponownie posypuję startym, żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę piekę ok 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni (zależy od piekarnika). Przed podaniem pizzę polewam oliwą z włoskimi ziołami. Smacznego!

DOMOWA PIZZA Z BAZYLIOWYM PESTO, CZARNYMI OLIWKAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I ANANASEMDOMOWA PIZZA Z BAZYLIOWYM PESTO, CZARNYMI OLIWKAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I ANANASEMDOMOWA PIZZA Z BAZYLIOWYM PESTO, CZARNYMI OLIWKAMI, SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ I ANANASEM

You Might Also Like

  • To musi być ciekawe połączenie bazyliowego pesto z ananasem 😀 Za oliwkami akurat nie przepadamy 😛

  • Evi

    Pyszności. Domowa pizza to jest to 🙂

  • Aleksandra Stawarz

    Włoska, domowa pizza jest najsmaczniejsza na świecie 🙂 od kiedy robię sama w domu już nie mam ochoty wychodzić do knajpek z pizzą, w domu zawsze mogę zrobić taką na jaką mam ochotę <3

  • Jestem jedną z tych osób, które uwielbiają ananas na pizzy. Nie próbowałam jednak jeszcze połączenia z szynką szwarcwaldzką. Koniecznie nadrobię 🙂