CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

CZEKOLADOWE CIASTO HERBATNIKAMI I KAWOWYM KREMEM MASCARPONE – BEZ PIECZENIA

Jestem ogromnym łasuchem i zdecydowanie najbardziej lubię przygotowywać w kuchni różnego rodzaju słodkie wypieki. Moim ulubionym ciastem jest bez dwóch zdań czekoladowa beza Pavlova z borówką amerykańską (Waszym chyba też 😉 ). Ale uwaga! Ciacho z dzisiejszego przepisu mocno depcze Pavlovej po piętach. Nie dość, że wygląda cudnie, jak beza, smakuje cudnie, jak beza, to jeszcze robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej niż bezę 🙂 Przepis na czekoladowe ciasto z kawowym kremem mascarpone podpatrzyłam u Eweliny z bloga Taste Life Up. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia i wiedziałam, że muszę je zrobić! Przy pierwszym podejściu nie zdążyłam zrobić zdjęć 😉 Na szczęście za drugim razem ciasto smakowało tak dobrze, jak za pierwszym!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

przepis na czekoladowe ciasto z kawowym kremem mascarpone

spód:

ok. 350 g herbatników

100 g gorzkiej czekolady min. 60% (Magnetic z Biedornki sprawdza się świetnie 😉 )

120 g masła

1 słoik (400 ml) dżemu wiśniowego

krem:

250 g schłodzonego sera Mascarpone

400 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36% (ja użyłam Piątnicy)

6 łyżek cukru pudru

1 łyżka zmielonej kawy

A oto, jak zrobić:

Herbatniki – za pomocą blendera – mielę na drobny piasek. Jak zostanie kilka małych kawałeczków też się nic nie stanie 😉 W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło, po czym dodaję połamane kawałki czekolady. Całość – mieszając – rozpuszczam do jednolitej masy, którą następnie mieszam dokładnie z herbatnikami.

Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepiam dokładnie ciasteczkową masą na wysokość ok. 2 cm. Wkładam do lodówki do schłodzenia.

Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję przesiany cukier puder oraz kawę i dokładnie miksuję. Następnie dodaję ser Mascarpone i całość ponownie miksuję, aż ser połączy się ze śmietaną.

Schłodzony spód ciasta smaruję dżemem, na który wykładam przygotowany krem. Ciasto dekoruję startą, gorzką czekoladą. Gotowe – odstawiam do lodówki do schłodzenia na całą noc.

PS Przy drugim cieście, zamiast cukru pudru dodałam zwykły i ciasto też się udało 😉
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

You Might Also Like

  • Wygląda wprost obłędnie 😀

  • Paulina

    Jaka to jest kawa? Rozpuszczalna? Bo w masie nie widać jej.

    • Tak, użyłam rozpuszczalnej. Nie widać, bo dodałam tylko jedną łyżkę – nie przepadam za kawą, ale w tym wydaniu chciałam dać jej szansę 😉 Dzięki małej ilości kawy czuć jej posmak, ale krem nie jest nią zdominowany, dzięki czemu ciacho smakuje też osobom, które za smakiem kawy nie przepadają 😉

  • Kasia

    Wygląda bosko i jestem pewna, że równie dobrze smakuje! 🙂 Czy myślisz, że możnaby zastosować jakąś alternatywny podkład zamiast herbatników, żeby mogły je zjeść osoby na diecie bezglutenowej? Jeśli miałabyś przepis na podkład z mączki migdałowej lub tp. to chętnie skorzystam 🙂

    • Myślę, że wystarczyłoby wybrać herbatniki bez glutenu 😉 Jest ich mnóstwo w sklepach ekologicznych (również online). Polecam wypróbować, bo ciacho naprawdę robi robotę 😉

  • Wygląda obłędnie 🙂

  • Iwona Siekierska

    Też robię takie ciasto, tylko zamiast cherbatników używam domowych, kruchych ciastek (zawsze jakieś zostaną), zamiast czekolady daję karob i olej kokosowy a mascarpone i śmietankę mieszam w równych proporcjach 🙂 Podejrzewam, że Twoje ciasto jest równie pyszne!

  • Ciasto wygląda wspaniale, zdjęcia kuszące. 🙂

  • Ciasto wyglada rewelacyjnie.