CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY/ PRZEPISY NA ŚWIĘTA

CZEKOLADOWE CIASTO Z HERBATNIKAMI I KAWOWYM KREMEM MASCARPONE – BEZ PIECZENIA

Jestem ogromnym łasuchem i zdecydowanie najbardziej lubię przygotowywać w kuchni różnego rodzaju słodkie wypieki. Moim ulubionym ciastem jest bez dwóch zdań czekoladowa beza Pavlova z borówką amerykańską (Waszym chyba też 😉 ). Ale uwaga! Ciacho z dzisiejszego przepisu mocno depcze Pavlovej po piętach. Nie dość, że wygląda cudnie, jak beza, smakuje cudnie, jak beza, to jeszcze robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej niż bezę 🙂 Przepis na czekoladowe ciasto z kawowym kremem mascarpone podpatrzyłam u Eweliny z bloga Taste Life Up. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia i wiedziałam, że muszę je zrobić! Przy pierwszym podejściu nie zdążyłam zrobić zdjęć 😉 Na szczęście za drugim razem ciasto smakowało tak dobrze, jak za pierwszym!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

CZEKOLADOWE CIASTO HERBATNIKAMI I KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA

Print Recipe

Ingredients

  • SPÓD:
  • ok. 350 g herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 60% ( z Biedronki sprawdza się świetnie 😉 )
  • 120 g masła
  • 1 słoik (400 ml) dżemu wiśniowego
  • KREM:
  • 250 g schłodzonego sera Mascarpone
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36% (ja użyłam Piątnicy)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka zmielonej kawy

Instructions

1

Herbatniki - za pomocą blendera - mielę na drobny piasek. Jak zostanie kilka małych kawałeczków też się nic nie stanie 😉

2

W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło, po czym dodaję połamane kawałki czekolady. Całość - mieszając - rozpuszczam do jednolitej masy, którą następnie mieszam dokładnie z herbatnikami.

3

Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepiam dokładnie ciasteczkową masą na wysokość ok. 2 cm. Wkładam do lodówki do schłodzenia.

4

Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję przesiany cukier puder oraz kawę i dokładnie miksuję. Następnie dodaję ser Mascarpone i całość ponownie miksuję, aż ser połączy się ze śmietaną.

5

Schłodzony spód ciasta smaruję dżemem, na który wykładam przygotowany krem. Ciasto dekoruję startą, gorzką czekoladą. Gotowe - odstawiam do lodówki do schłodzenia na całą noc.

Notes

Przy drugim cieście, zamiast cukru pudru dodałam zwykły i ciasto też się udało 😉


CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    Radosna Chata
    8 listopada 2016 at 09:26

    Wygląda wprost obłędnie 😀

  • Reply
    Paulina
    8 listopada 2016 at 09:29

    Jaka to jest kawa? Rozpuszczalna? Bo w masie nie widać jej.

    • Reply
      PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
      9 listopada 2016 at 13:59

      Tak, użyłam rozpuszczalnej. Nie widać, bo dodałam tylko jedną łyżkę – nie przepadam za kawą, ale w tym wydaniu chciałam dać jej szansę 😉 Dzięki małej ilości kawy czuć jej posmak, ale krem nie jest nią zdominowany, dzięki czemu ciacho smakuje też osobom, które za smakiem kawy nie przepadają 😉

  • Reply
    Kasia
    8 listopada 2016 at 09:31

    Wygląda bosko i jestem pewna, że równie dobrze smakuje! 🙂 Czy myślisz, że możnaby zastosować jakąś alternatywny podkład zamiast herbatników, żeby mogły je zjeść osoby na diecie bezglutenowej? Jeśli miałabyś przepis na podkład z mączki migdałowej lub tp. to chętnie skorzystam 🙂

    • Reply
      PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
      9 listopada 2016 at 13:56

      Myślę, że wystarczyłoby wybrać herbatniki bez glutenu 😉 Jest ich mnóstwo w sklepach ekologicznych (również online). Polecam wypróbować, bo ciacho naprawdę robi robotę 😉

  • Reply
    esPe
    8 listopada 2016 at 09:39

    Wygląda obłędnie 🙂

  • Reply
    Iwona Siekierska
    8 listopada 2016 at 12:12

    Też robię takie ciasto, tylko zamiast cherbatników używam domowych, kruchych ciastek (zawsze jakieś zostaną), zamiast czekolady daję karob i olej kokosowy a mascarpone i śmietankę mieszam w równych proporcjach 🙂 Podejrzewam, że Twoje ciasto jest równie pyszne!

  • Reply
    Małgorzata Hert
    8 listopada 2016 at 12:31

    Ciasto wygląda wspaniale, zdjęcia kuszące. 🙂

  • Reply
    Izabela K.
    30 grudnia 2016 at 10:37

    Ciasto wyglada rewelacyjnie.

  • Reply
    Magda
    18 sierpnia 2017 at 17:01

    Fajne ciacho, a co proponujesz zamiast kawy???

  • Reply
    Lorene Schober
    5 stycznia 2018 at 22:27

    Could I get this recipe in English?

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.