CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY/ PRZEPISY NA ŚWIĘTA

CZEKOLADOWE CIASTO Z HERBATNIKAMI I KAWOWYM KREMEM MASCARPONE – BEZ PIECZENIA

Jestem ogromnym łasuchem i zdecydowanie najbardziej lubię przygotowywać w kuchni różnego rodzaju słodkie wypieki. Moim ulubionym ciastem jest bez dwóch zdań czekoladowa beza Pavlova z borówką amerykańską (Waszym chyba też 😉 ). Ale uwaga! Ciacho z dzisiejszego przepisu mocno depcze Pavlovej po piętach. Nie dość, że wygląda cudnie, jak beza, smakuje cudnie, jak beza, to jeszcze robi się je zdecydowanie łatwiej i szybciej niż bezę 🙂 Przepis na czekoladowe ciasto z kawowym kremem mascarpone podpatrzyłam u Eweliny z bloga Taste Life Up. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia i wiedziałam, że muszę je zrobić! Przy pierwszym podejściu nie zdążyłam zrobić zdjęć 😉 Na szczęście za drugim razem ciasto smakowało tak dobrze, jak za pierwszym!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

CZEKOLADOWE CIASTO HERBATNIKAMI I KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA

Print Recipe

Ingredients

  • SPÓD:
  • ok. 350 g herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 60% ( z Biedronki sprawdza się świetnie 😉 )
  • 120 g masła
  • 1 słoik (400 ml) dżemu wiśniowego
  • KREM:
  • 250 g schłodzonego sera Mascarpone
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36% (ja użyłam Piątnicy)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka zmielonej kawy

Instructions

1

Herbatniki - za pomocą blendera - mielę na drobny piasek. Jak zostanie kilka małych kawałeczków też się nic nie stanie 😉

2

W rondelku na małym ogniu rozpuszczam masło, po czym dodaję połamane kawałki czekolady. Całość - mieszając - rozpuszczam do jednolitej masy, którą następnie mieszam dokładnie z herbatnikami.

3

Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepiam dokładnie ciasteczkową masą na wysokość ok. 2 cm. Wkładam do lodówki do schłodzenia.

4

Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję przesiany cukier puder oraz kawę i dokładnie miksuję. Następnie dodaję ser Mascarpone i całość ponownie miksuję, aż ser połączy się ze śmietaną.

5

Schłodzony spód ciasta smaruję dżemem, na który wykładam przygotowany krem. Ciasto dekoruję startą, gorzką czekoladą. Gotowe - odstawiam do lodówki do schłodzenia na całą noc.

Notes

Przy drugim cieście, zamiast cukru pudru dodałam zwykły i ciasto też się udało 😉


CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!
CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA! CZEKOLADOWE CIASTO Z KAWOWYM KREMEM MASCARPONE - BEZ PIECZENIA!

You Might Also Like