CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

CZEKOLADOWE BROWNIE

Zawsze przed wizytą gości, gdy mam mało czasu i absolutny brak pomysłu, jakie ciasto upiec – stawiam na czekoladowe brownie. Po pierwsze dlatego, że smakuje obłędnie, a po drugie robi się je w kilka minut! Możemy je podać na zimno z cukrem pudrem, lub na ciepło z wiśniami lub rozpływającymi się malinami. Uwielbiam poranek po domowym przyjęciu, kiedy na śniadanie mogę zjeść kawałek ulubionego brownie, popijając szklanką zimnego mleka ♥

czekoladowe brownie

przepis na czekoladowe brownie

3 tabliczki gorzkiej czekolady (minimum 60% zawartości kakao)

margaryna Kasia

0,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

3 jajka

aromat waniliowy

szczypta soli

W rondelku na małym ogniu rozpuszczam margarynę, po czym dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Całość, ciągle mieszając, rozpuszczam do jednolitej masy. Odstawiam do ostygnięcia na ok. pół godziny. W dużej misy mieszam całe jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia. Dodaję mąkę, sól, aromat i miksuję. Na końcu dodaję rozpuszczoną czekoladę z margaryną i całość znowu miksuję do połączenia się składników. Ciasto przelewam do blachy-keksówki i piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia sprawdzam, czy ciasto nie rośnie – wówczas przekłuwam je delikatnie wykałaczką, żeby opadło. Ciasto powinno być mokre w śroku i kruche, spieczone na wierzchu. Do pieczenia można wykorzystać też papier do pieczenia – wtedy ciasto będzie odrobinę węższe, ale nie przywiera do blachy. Ciasto smakuje wyśmienicie na gorąco – zaraz po upieczeniu, najlepiej z dodatkiem malin lub wiśni. Brownie można podawać również na zimno (schłodzone w lodówce) – wtedy jest bardziej ściśnięte. Smacznego!

czekoladowe brownieczekoladowe brownieczekoladowe brownie

You Might Also Like

  • pycha, klasyczne brownie, czekolady nigdy dość 🙂

  • endżi lukasiewicz

    Klasyk, pychotka, to jest ciasto które zawsze lubię zjeść i które daje nieograniczone możliwości połączeń smakowych

    • Dokładnie! Ja uwielbiam je w połączeniu z gorącymi malinami albo wiśniami <3

  • Joanna Różańska

    O masz, a akurat mam ochotę na brownie z orzechami 🙂 pychotka

  • Wygląda obłędnie <3 Ale muszę wykombinować opcję bez jajek 😉

  • Aleksandra Stawarz

    Ohh… prawdziwe brownie, naszpikowane czekoladą do bólu 😀 pozwalam sobie na takie pyszności tylko raz na jakiś czas, ale są mega 🙂

  • Ale piękne Ci wyszło! Nieziemska struktura, już mi się podoba 😀

  • Pingback: Przegląd tygodnia #16 - Rabarbarowo()