CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI

Zachęcona udanym ciastem na kruchą tartę z malinami i kremem mascarpone postanowiłam pójść za ciosem i spróbować zrobić kolejną tartę, tym razem w wersji czekoladowej. Zdecydowanie jestem fanką czekolady i przemycam ją, gdzie tylko mogę. Dlatego dzisiejsza tarta będzie mocno czekoladowa – ze względu na samo ciasto, ale również na nadzienie. Moją tartę zrobiłam z ukochanymi truskawkami, ale równie dobrze sprawdzę się tu brzoskwinie, czy gruszki 😉

CZEKOLADOWA TARTA Z OWOCAMI

przepis na czekoladową tartę

kruche ciasto:

100 g masła

3 żółtka

30 g kakao

30 g cukru pudru

150 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

5 łyżek wiśniowego dżemu

ganasz:

250 ml śmietanki 30%

250 g czekolady deserowej min. 70% zawartości kakao

50 g miękkiego masła

wiórki kokosowe

A oto, jak zrobić:

Na stolnicę przesiewam mąkę i kakao, dodaję cukier puder, w środku formuję dołek, do którego wlewam 3 żółtka. Dodaję masło i całość siekam za pomocą noża, mieszając tym samym wszystkie składniki. Do całości dodaję szczyptę soli. Do ciasta dodaję 2-3 łyżki wody i zagniatam. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na 30 minut do zamrażalnika, a następnie na godzinę/dwie do lodówki.

Na desce posypanej odrobiną mąki rozwałkowuję schłodzone ciasto na grubość ok. 4-5 mm., następnie wykładam je na formę pokrytą teflonem (jeśli używacie formy bez teflonu, należy posmarować ją lekko masłem lub olejem kokosowym). Całą formę wylepiam dokładnie ciastem, którego spód nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Aby boki tarty były wysokie i nie opadły w trakcie pieczenia, przygotowaną tartę można włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do nagrzanego pieca. Ja niestety o tym zapomniałam, dlatego moja tarta ma nieregularne kształty 🙂

Tartę piekę około 15 minut w temperaturze 180ºC (termoobieg) lub 190-200ºC (bez termoobiegu). Po upieczeniu tartę wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Wiśniowy dżem podgrzewam chwilę w garnku, żeby trochę odparował. Gorący dżem wylewam na tartę. Po kilku minutach wstawiam ciasto do lodówki.

W garnku zagotowuję śmietankę, zdejmuję garnek z ognia i wkładam do niego kawałki czekolady. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, całość mieszam. Uzyskaną mieszankę miksuję dodając stopniowo miękkie masło.

Na tartę z przestudzonym dżemem wylewam ganasz, odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie myję truskawki i kroję je na ćwiartki, po czym układam na wierzchu tarty. Całość posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego!

CZEKOLADOWA TARTA Z OWOCAMI
dsc_0551
dsc_0554

dsc_0561

dsc_0564

 

You Might Also Like