CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI

Zachęcona udanym ciastem na kruchą tartę z malinami i kremem mascarpone postanowiłam pójść za ciosem i spróbować zrobić kolejną tartę, tym razem w wersji czekoladowej. Zdecydowanie jestem fanką czekolady i przemycam ją, gdzie tylko mogę. Dlatego dzisiejsza tarta będzie mocno czekoladowa – ze względu na samo ciasto, ale również na nadzienie. Moją tartę zrobiłam z ukochanymi truskawkami, ale równie dobrze sprawdzę się tu brzoskwinie, czy gruszki 😉

CZEKOLADOWA TARTA Z OWOCAMI

 

CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKAMI

Print Recipe

Ingredients

  • KRUCHE CIASTO:
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 5 łyżek wiśniowego dżemu
  • GANASZ:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g czekolady deserowej min. 70% zawartości kakao
  • 50 g miękkiego masła
  • wiórki kokosowe

Instructions

1

Na stolnicę przesiewam mąkę i kakao, dodaję cukier puder, w środku formuję dołek, do którego wlewam 3 żółtka. Dodaję masło i całość siekam za pomocą noża, mieszając tym samym wszystkie składniki. Do całości dodaję szczyptę soli. Do ciasta dodaję 2-3 łyżki wody i zagniatam.

2

Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam na 30 minut do zamrażalnika, a następnie na godzinę/dwie do lodówki.

3

Na desce posypanej odrobiną mąki rozwałkowuję schłodzone ciasto na grubość ok. 4-5 mm., następnie wykładam je na formę pokrytą teflonem (jeśli używacie formy bez teflonu, należy posmarować ją lekko masłem lub olejem kokosowym). Całą formę wylepiam dokładnie ciastem, którego spód nakłuwam widelcem w kilku miejscach. Aby boki tarty były wysokie i nie opadły w trakcie pieczenia, przygotowaną tartę można włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do nagrzanego pieca. Ja niestety o tym zapomniałam, dlatego moja tarta ma nieregularne kształty 🙂

4

Tartę piekę około 15 minut w temperaturze 180 º C (termoobieg) lub 190-200 º C (bez termoobiegu). Po upieczeniu tartę wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Wiśniowy dżem podgrzewam chwilę w garnku, żeby trochę odparował. Gorący dżem wylewam na tartę. Po kilku minutach wstawiam ciasto do lodówki.

5

W garnku zagotowuję śmietankę, zdejmuję garnek z ognia i wkładam do niego kawałki czekolady. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, całość mieszam. Uzyskaną mieszankę miksuję dodając stopniowo miękkie masło.

6

Na tartę z przestudzonym dżemem wylewam ganasz, odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie myję truskawki i kroję je na ćwiartki, po czym układam na wierzchu tarty. Całość posypuję wiórkami kokosowymi.

CZEKOLADOWA TARTA Z OWOCAMI
dsc_0551
dsc_0554

dsc_0561

dsc_0564

 

You Might Also Like