CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z TRUSKAWAMI

Przyznam się bez bicia, że jeszcze 2 lata temu nie potrafiłam zrobić żadnego ciasta poza sernikiem na zimno. Przeprowadzka na swoje spowodowała, że zaczęłam lubić gotowanie i pieczenie i kolejne eksperymenty sprawiają mi ogromną przyjemność. Jeszcze do niedawna mój piekarnik współpracował ze mną jedynie przy robieniu zapiekanek, ryb i innych pieczonych wynalazków – choć nie ukrywam, że „dotarcie się” zajęło nam trochę czasu. Niestety w przypadku ciast nadal kompletnie sie „nie dogadywaliśmy”. Na szczęście po kilku nieudanych wypiekach coś w nim pękło i teraz współpracuje ze mną bez zarzutu 🙂

czekoladowa beza Pavlova z truskawkamiczekoladowa beza Pavlova z truskawkami

Dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast – czekoladową bezę Pavlova. W bezie Pavlova zakochałam się bezwarunkowo już od pierwszego kęsa, choć decyzja o samodzielnej próbie wykonania tego małego, kulinarnego dzieła sztuki trwała dobrych kilka lat 🙂 Do jej wykonania podeszłam 3 razy. Za pierwszym właściwie wyręczyłam się mężem jako, że ma większe doświadczenie w kuchni – nie wyszło. Za drugim odpowiedzialność za ewentualną klęskę wzięłam na siebie i prawie się udało. Prawie. Zniechęcona na maksa i jednocześnie wkurzona jeszcze bardziej, że jakaś tam beza nie będzie podważać moich kulinarnych umiejętności (ha ha ) postanowiłam zrobić ostatnie podejście, bo jak to mówią do 3 razy sztuka. I wiecie co? Warto było! Beza wyszła obłędna. I każda kolejna wychodzi taka sama 😉

czekoladowa beza Pavlova z truskawkami

przepis na czekoladową bezę Pavlova

beza:

6 białek

300 g drobnego cukru

3 łyżki kakao

1 łyżeczka octu balsamicznego

50 g posiekanej, gorzkiej czekolady

krem:

500 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki

kilkanaście świeżych truskawek

2-3 łyżki startej, gorzkiej czkekolady

Starannie oddzielam białka od żółtek (w pojemniku z białkami nie powinno być śladu po żółtkach). Przesiane kakao mieszam ze startą gorzką czekoladą. Przygotowuję ocet balsamiczny (odmierzona łyżeczka).

Przygotowane białka ubijam na sztywną pianę, zaczynając od najmniejszych obrotów stopniowo zwiększając je (jeśli zacznicie od wysokich obrotów pianka nie ubije się dobrze i nie będzie stabilna). Ubijam białka na coraz wyższych obrotach, nie przerywając, do momentu otrzymania prawie sztywnej pianki. Obroty miksera ustawiam na prawie najwyższe, po czym zaczynam dodawać stopniowo cukier – łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Jeśli za szybko dodamy cukier nasza beza popłynie, więc na tym etapie mile widziana jest cierpliwość 😉 Kolejną łyżkę cukru dodaję po rozpuszczeniu poprzedniej. Gotowa, prawidłowo ubita piana jest sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodaję przygotowane wcześniej przesiane kakao z posiekaną czekoladą i łyżeczką octu (żeby beza się nie kruszyła), po czym delikatnie mieszam wszystko łyżką. Ważne jest, aby białek nie „przebić”, bo od zbyt długiego mieszania zamiast bezy wychodzi woda.

Na papierze do pieczenia rysuę okrąg o średnicy małego talerzyka, po czym wykładam na niego bezę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, natychmiast zmniejszając temperaturę do 150 stopni (bez termoobiegu). Bezę piekę 1 godzinę 15 minut. Beza podczas pieczenia się rozrośnie, dlatego ważna jest średnica okręgu, na którym ją wykładamy.  Gotowa beza powinna sprawiać wrażenie chrupiącej na brzegach i suchej na górze. To normalne również, że beza podczas pieczenia popęka. Upieczoną bezę schładzam w uchylonym piekarniku, po czym przekładam na płaski talerz.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywny krem, wykładam na wierzch bezy i przykrywam pokrojoną wcześniej truskawką. Całość posypuję tartą czekoladą. Gotowe!

czekoladowa beza Pavlova z truskawkami

Dajcie znać, jakie jest Wasze ulubione ciasto?

You Might Also Like

  • Wygląda OBŁĘDNIE!!! Zawsze wydawało mi się, że zrobienie bezy jest ponad moimi możliwościami. 😉

  • Larte

    Czyli ta Pavlova wcale nie taka prosta. Muszę spróbować 🙂 Twoja wyglada pysznie.

    • myślę, że to bardziej kwestia moich umiejętności, niż stopień trudności wykonania bezy 😉 pozdrawiam!

  • U mnie w rodzinie Pavlova jest na pierwszym miejscu:) I jeszcze nie zdarzyło się, żeby coś zostało z mojej pavlovej na drugi dzień:) czekoladowej wersji nigdy nie robiłam ale może wszystko przede mną:) w tym roku zrobiłam jeszcze przepyszny serniczek z malinami i galaretką, jeśli jesteś zainteresowana to znajdziesz go u mnie na blogu. POZDRAWIAM SERDeCZNIE 🙂

  • Wygląda tak smakowicie, a ja nie mogę sobie pozwolić 🙁

  • Prezentuje się wyśmienicie! Ja zawsze się boję robić bezę. Raz wychodzi a raz nie. Ale jak już wyjdzie to rzeczywiście efekt jest wspaniały 🙂

  • Ja tam wolę bezy w postaci „czystej”, w sensie białko z cukrem, bez żadnych dodatków i innych ciast 🙂

  • Pingback: PUDDING CHIA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM - GODSPROMOTEME | BLOG LIFESTYLOWY()

  • Smakowite zdjęcia, aż ślinka cieknie! 🙂

  • Pingback: TŁO DO FOTOGRAFII KULINARNEJ - GODSPROMOTEME | TRAVEL, FOOD & PHOTOGRAPHY DIARY()