CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY

CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

Wspominałam Wam już kiedyś, że obok brownie, czekoladowa beza Pavlova to moje ulubione ciasto. I choć mam mnóstwo przepisów do wypróbowania, często wracam do tego jednego ciasta zmieniając tylko owoce, wykorzystując trwający sezon. I tak robiłam już bezę z truskawkami, malinami, czy brzoskwinią. Z racji tego, że trwa właśnie sezon na moje ulubione borówki amerykańskie dzisiejszy przepis na bezę będzie właśnie z borówkami.

CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPISCZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPIS

przepis na czekoladową bezę Pavlova

beza:

6 białek

300 g drobnego cukru

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka octu balsamicznego

50 g posiekanej, gorzkiej czekolady

krem:

650 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%

2 małe opakowania borówki amerykańskiej

40 g startej, gorzkiej czekolady

A oto, jak zrobić:

Białka oddzielam starannie od żółtek (w pojemniku z białkami nie powinno być śladu po żółtkach). Przesiane kakao mieszam ze startą czekoladą. Przygotowuję ocet balsamiczny i cukier.

Przygotowane, schłodzone białka ubijam na sztywną pianę – początkowo na małych obrotach, pod koniec ubijania zwiększam moc na średnią (jeśli zaczniemy od wysokich obrotów przebijemy białka i piana nie będzie stabilna). A więc ubijam białka na niskich obrotach, nie przerywając, do momentu otrzymania prawie sztywnej pianki. Obroty miksera ustawiam na średni poziom, po czym zaczynam dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Jeśli za szybko dodamy cukier beza popłynie, więc na tym etapie mile widziana jest cierpliwość 😉 Kolejną łyżkę cukru dodaję po rozpuszczeniu poprzedniej. Gotowa, prawidłowo ubita piana jest sztywna, gęsta i błyszcząca. Następnie dodaję przygotowane wcześniej przesiane kakao z posiekaną czekoladą i łyżeczką octu (żeby beza się nie kruszyła), po czym delikatnie mieszam wszystko łyżką (nie mieszam do całkowitego połączenia składników). Na tym etapie ważne jest, aby działać szybko i sprawnie, nie wyłączając miksera. Jeśli zbyt długo będziemy ubijać białka, przebijemy je, zrobi się woda i nic już z bezy nie wyjdzie.

Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o średnicy talerzyka od filiżanki, po czym wykładam na niego bezę – kulka po kulce. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, natychmiast zmniejszając temperaturę do 150 stopni (bez termoobiegu). Bezę piekę 1 godzinę. Beza podczas pieczenia się rozrośnie, dlatego ważna jest średnica okręgu, na którym ją wykładamy.  Gotowa beza powinna sprawiać wrażenie chrupiącej na brzegach i suchej na górze. To normalne również, że beza podczas pieczenia popęka. Upieczoną bezę schładzam w uchylonym piekarniku – jeśli wyjmiemy ją za szybko, opadnie. Schłodzoną bezę przekładam delikatnie na płaski talerz.

Bardzo zimną śmietanę kremówkę ubijam na sztywny krem, wykładam na wierzch bezy i przykrywam umytą wcześniej i osuszoną borówką amerykańską.. Całość posypuję tartą czekoladą.

Smacznego!

CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPIS CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPIS CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPIS CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPIS CZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPISCZEKOLADOWA BEZA PAVLOVA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ PRZEPIS

You Might Also Like

  • endżi lukasiewicz

    Uwielbiam bezę, natomiast rzadko robię,na raz ciężko zjeść a do lodówki Ne bardzo się nadaje. Ta czekoladowa wygląda pięknie.

    • U mnie spokojnie wytrzymuje 2 dni w lodówce. Dłużej nigdy nie udało mi się jej otrzymać – jest zjadana w błyskawicznym tempie 😉

  • Uwielbiam ten przepis!! Po raz pierwszy widzę czekoladową pavlovą <3 Pełnia szczęścia 😉 Zrobię na pewno

    • Ja uwielbiam czekoladową – zwykła jest dla mnie za mdła 😉

  • Paulina Łojszczyk

    Pysznie!

    Pozdrawiam
    Paulina

  • Piękne zdjęcia, jestem w nich zakochana!

  • Coś wspaniałego! A te zdjęcia doskonale oddają urok Twojej bezy, po prostu mistrzostwo <3

  • wygląda obłędnie. Uwielbiam 🙂

  • O ludzie! Przecież to jest mistrzostwo! 🙂

  • OMG z nieba mi spadłaś! Mam pełno borówek w ogródku <3 . dzięki za przepis!!!!!!

  • KONIECZNIE do wypróbowania. Wygląda przewspaniale!

  • Uwielbiam bezę Pavlova, ale jeszcze nigdy nie jadłam czekoladowej. Wygląda bosko!

  • Wygląda przepysznie! aż zgłodniałam 😛

  • Bardzo kusząco się prezentuje, z chęcią taką słodycz przygotuję. 🙂

  • Jeszcze raz dzięki 🙂 Twoja (moja) tarta zrobiła nam pysznie babski początek długiego weekendu!

  • Aleksandra Stawarz

    Piękna beza <3 uwielbiam pavlovą, to jest chyba najwyśmienitsze ciacho ever 😀

  • Twoja beza prezentuje się przepięknie! A założę się, że w smaku jest jeszcze lepsza 🙂

  • www.kasiaekiert.pl

    wygląda obłędnie!!!

  • wygląda po prostu obłędnie!

  • Paula, wygląda to po prostu jak ze sklepu! Super zdjęcia, a ja jestem okropnym łasuchem i aż chcę tą pavlovą! 🙂 Muszę koniecznie spróbować taką zrobić, dzięki za przepis 🙂

    • Dziękujęę! Wyjątkowo ładna i symetryczna mi się udała 😉 Polecam, bo ciasto jest przepyszne!

      • Dziękuję i chyba skuszę się jeszcze dzisiaj :))

  • uwielbiam ciasta tego typu! wygląda przepysznie, chętnie bym przygarnęła jeden kawałek 😀