CIASTA/ DESERY/ PRZEPISY/ PRZEPISY NA ŚWIĘTA

CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM

Kilka dni temu dostałam od cioci domowe brzoskwinie. Dżemy miałam już zrobione, więc musiałam wymyślić, co zrobię z otrzymanymi owocami. Jako, że nie ma dla mnie lepszego połączenia brzoskwini niż z cynamonem, postanowiłam iść w tym kierunku i wyczarować słodką, jesienną tartę przypominającą włoską Crostatę w zdrowszej, bo razowej wersji. Wyszło pysznie, dlatego śpieszę z podaniem Wam przepisu na to brzoskwiniowe cudo 😉

CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM

CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM

Print Recipe

Ingredients

  • 300 g mąki razowej
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek zimnej wody
  • PONADTO:
  • 4 brzoskwinie
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek podgrzanego dżemu brzoskwiniowego (mój przepis na domowy dżem brzoskwiniowy z cynamonem)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • cukier trzcinowy do oprószenia tarty

Instructions

1

Przesianą mąkę łączę z masłem, siekam szybko nożem do momentu, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodaję sól, cynamon, cukier i wodę, następnie szybko zagniatam ciasto. Z zagniecionego ciasta formuję kulę, owijam ją folią spożywczą i wkładam do zamrażalnika na 30 - 40 minut (nie może zamarznąć).

2

Brzoskwinie myję, sparzam we wrzątku (skórka wtedy lepiej odchodzi) i obieram. Kroję na pół, usuwam pestkę i kroję w cienkie półksiężyce. W miseczce mieszam cukier z mąką i cynamonem, następnie oprószam tą mieszanką pokrojone brzoskwinie (z każdej ze stron).

3

Schłodzone ciasto rozwałkowuję na koło o średnicy formy do pieczenia (ok. 30 cm). Ciasto przenoszę do formy, wystające boki zawijam tworząc wałeczek na obrzeżach ciasta. Brzoskwinie układam w okręgach na rozwałkowanym cieście, zaczynając od zewnętrznego, a kończąc na środku. Boki ciasta (wałeczek) smaruję roztrzepanym jajkiem i oprószam cukrem trzcinowym.

4

Tartę piekę w piekarniku (bez termoobiegu) w temperaturze 190°C przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika. Upieczone owoce smaruje glazurą z podgrzanego dżemu brzoskwiniowego.

CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM
CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM

CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM CYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEMCYNAMONOWA TARTA Z BRZOSKWINIAMI I DŻEMEM

 

You Might Also Like

  • Magda Chmielak

    Będzie dziś na deser! Mmmmm pięknie wygląda!

  • Yummy Mummy Ideas Ymi

    Ależ pysznie wyglądająca tara… i do tego jeszcze nasz ukochany cynamon! <3 Razem z Córeczką uwielbiamy gotować i zawsze przeszukujemy cały internet oraz książki kulinarne w poszukiwaniu nowych wyzwań i doznań smakowych. Dobrze, że znalazłyśmy blog Fooddiary 🙂 Zapraszamy również do nas (http://yummymummyideas.blogspot.com). 🙂

  • Ależ to apetycznie wygląda <3 Zresztą u Ciebie wszystkie zdjęcia są tak piękne, że mam ochotę od razu wszystko ugotować, upiec i zjeść 😛

  • Wygląda apetycznie, a zdjęcia są piękne. Napewno wypróbuję przepis 🙂 Pozdrawiam:-)

  • Ślinianki u mnie szaleją 🙂
    Lubię robić różne tarty i ciasta, ale musiałam kupić sobie foremkę ze zdejmowanym bokiem, bo zawsze miałam problem z wyciąganiem pierwszego kawałka 😉

  • Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować, choć widzę też inne apetyczne przepisy co mi się polecają 😀

  • Boshe… to musi być pyszne… 😀
    Paula, ja sobie tylko na zdjęcia popatrzę i normalnie… muszę to wypróbować!