PRZEKĄSKI/ PRZEPISY

CHRUPKI Z CIECIERZYCY / PIECZONA CIECIORKA

Kilka dni temu dostałam w prezencie jedną z książek Ani Lewandowskiej. Strasznie spodobały mi się przepisy w niej zawarte (w książce brak śniadań za 45 zł 😉 ). Natchniona przepisami Ani, postanowiłam wprowadzić do swojej kuchni więcej warzyw. Efektem jest dzisiejsza super przekąska w postaci chrupek z ciecierzycy zwanych również pieczoną cieciorką.

CHRUPKI Z CIECIERZYCY / PIECZONA CIECIORKA

Print Recipe

Ingredients

  • 1 opakowanie surowej cieciorki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli, słodka papryka, świeżo mielony czosnek, suszona cebula

Instructions

1

Ciecierzycę układam w misce, zalewam wodą i zostawiam do namoczenia na całą noc.

2

Następnego dnia, namoczoną cieciorkę przekładam do garnka, zalewam ponownie wodą i gotuję na średnim ogniu około 1,5 godziny. Odsączam, wykładam na blachę z papierem do pieczenia i piekę przez 15 minut w temperaturze 200 ° C.

3

Po podpieczeniu cieciorkę odcedzam, przesypuję do miski, dodaję łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy i całość porządnie mieszam. Przyprawy oczywiście możecie zmienić wedle Waszych upodobań - mi takie połączenia smakuje najlepiej. Przyprawioną cieciorkę wykładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piekę przez 30 minut w temperaturze 200 ° C. Upieczoną cieciorkę wyjmuję z piekarnika, studzę, a następnie przesypuję do miski. 

Notes

W trakcie pieczenia - ze względu na różną moc piekarników - warto sprawdzić, czy nasze chrupki są odpowiednio chrupiące. Może zaistnieć potrzeba pieczenia ich dłużej.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

CHRUPKI Z CIECIERZYCY | PIECZONA CIECIORKA
CHRUPKI Z CIECIERZYCY | PIECZONA CIECIORKACHRUPKI Z CIECIERZYCY | PIECZONA CIECIORKA

You Might Also Like

  • loveshinny

    Pomocny post, napewno kiedyś wypróbuje 🙂

    Buziaki,

    zapraszam do mnie, kochana!

  • Zrobiłam i właśnie zajadam – dla mnie bomba! 😀

  • Mam pytanie – czy można wykorzystać ciecierzycę gotowaną, taką ze słoika? Czy by się raczej nie nadawała?

    • Ja tą surową też gotuję, więc myślę, że można spróbować. Tylko trzeba pamiętać, żeby dobrze odcedzić 😉