DESERY/ INNE/ PRZEPISY/ SEZON NA DYNIĘ

CHRUPIĄCY CHLEBEK DYNIOWY

Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Ja między innymi właśnie za dynie i to, co można z nich wyczarować uwielbiam jesień. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie tego smacznego, jesiennego warzywa. Ja jeśli chodzi o dynię od lat mam swoje 3 ulubione potrawy. Numerem jeden bezapelacyjnie jest dla mnie słodko-ostra zupa krem z dyni. Często mrożę więcej dyni, żeby móc ją przyrządzać o każdej porze roku. Kolejnym moim dyniowym ulubieńcem są puszyste placuszki dyniowe na słodko, które świetnie sprawdzają się na śniadanie i kolację. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na trzeciego ulubieńca – chrupiący chlebek dyniowy z rodzynkami i mieszanką orzechów.

dsc_0638

CHRUPIĄCY CHLEBEK DYNIOWY

Print Recipe

Ingredients

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta: soli, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść rodzynek i lekko rozgniecionych orzechów

Instructions

1

Mąkę przesiewam do miski razem sodą i przyprawami. Dodaję rodzynki i orzechy, mieszam.

2

W drugiej misce mieszam ze sobą dynię, jajka i olej kokosowy. Mokre składniki dodaję do suchych i całość mieszam do momentu połączenia składników w mokrą masę.

3

Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 25x12 cm. Wyrównuję ciasto w formie, po czym wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Chlebek wypiekam około godziny, aż skórka będzie chrupiąca i delikatnie popęka.

dsc_0631
dsc_0634
dsc_0636 dsc_0637

dsc_0640 dsc_0641
dsc_0643
dsc_0647 dsc_0649 dsc_0650
dsc_0652 dsc_0653

dsc_0659

 

You Might Also Like