DESERY/ INNE/ PRZEPISY/ SEZON NA DYNIĘ

CHRUPIĄCY CHLEBEK DYNIOWY

Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Ja między innymi właśnie za dynie i to, co można z nich wyczarować uwielbiam jesień. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione sposoby na wykorzystanie tego smacznego, jesiennego warzywa. Ja jeśli chodzi o dynię od lat mam swoje 3 ulubione potrawy. Numerem jeden bezapelacyjnie jest dla mnie słodko-ostra zupa krem z dyni. Często mrożę więcej dyni, żeby móc ją przyrządzać o każdej porze roku. Kolejnym moim dyniowym ulubieńcem są puszyste placuszki dyniowe na słodko, które świetnie sprawdzają się na śniadanie i kolację. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na trzeciego ulubieńca – chrupiący chlebek dyniowy z rodzynkami i mieszanką orzechów.

dsc_0638

przepis na chrupiący chlebek dyniowy

1 szklanka puree z dyni

3 jajka

3/4 szklanki cukru brązowego

2/3 szklanki oleju kokosowego

2 szklanki mąki

szczypta: soli, mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

garść rodzynek i lekko rozgniecionych orzechów

A oto, jak zrobić:

Mąkę przesiewam do miski razem sodą i przyprawami. Dodaję rodzynki i orzechy, mieszam.

W drugiej misce mieszam ze sobą dynię, jajka i olej kokosowy. Mokre składniki dodaję do suchych i całość mieszam do momentu połączenia składników w mokrą masę.

Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 25×12 cm. Wyrównuję ciasto w formie, po czym wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Chlebek wypiekam około godziny, aż skórka będzie chrupiąca i delikatnie popęka. Smacznego!
dsc_0631
dsc_0634
dsc_0636 dsc_0637

dsc_0640 dsc_0641
dsc_0643
dsc_0647 dsc_0649 dsc_0650
dsc_0652 dsc_0653

dsc_0659

 

You Might Also Like