Jestem ogromną fanką każdego rodzaju pieczywa. I choć w sklepie nie mogę się powstrzymać przed zakupem na widok świeżo wypieczonego chleba ze słonecznikiem, tak sama wolę piec raczej słodkie, smakowe chleby. Podawałam Wam już przepis na typowo jesienny, chrupiący chlebek dyniowy, który został przez Was bardzo dobrze przyjęty 😉 Dzisiaj coś dla wielbicieli bananów i czekolady – bananowy chlebek z kawałkami czekolady, czyli połączenie dojrzałych, słodkich bananów z mocno deserową czekoladą. Pycha!
BANANOWY CHLEBEK Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
Print RecipeIngredients
- 230 g mąki pszennej
- 4 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 70%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej kokosowy do wysmarowania formy
Instructions
Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia, sodę i sól.
Masło z cukrem miksuję na puszysty krem, dodaję po 1 jajku ciągle miksując.
Do masy wsypuję sypkie składniki, mieszam łyżką, aż się połączą. Dodaję posiekaną czekoladę i rozgniecione widelcem banany, mieszam.
Ciasto przekładam do natłuszczonej formy keksowej o wymiarach 20x11 cm. Chlebek piekę ok 50 minut w temperaturze 180 º C. Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika i studzę.
5 komentarzy
Asia - smakibiegania
14 października 2016 at 18:33Ostatnio właśnie mam fazę na takie chlebki. Są pyszne no i robi się je naprawdę szybko 🙂 A na bloga na pewno będę częściej wpadać! Jestem zachwycona tymi przepisami i zdjęciami 🙂
by.rosann
15 października 2016 at 21:10Chlebek bananowy uwielbiam, szczególnie jak posmaruje go masłem orzechowym! Ale przyznaję, wersji z czekoladą nie robiłam! Trzeba nadrobić 😀
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
16 października 2016 at 11:17Koniecznie 😉
by.rosann
16 października 2016 at 20:21Jak wypróbuję to dam znać 🙂 Buziaki!
PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
18 października 2016 at 20:41Koniecznie! :-*