CIASTECZKA/ DESERY/ PRZEPISY/ PRZEPISY NA ŚWIĘTA

BEZOWE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ / KOKOSANKI

Ilekroć przygotowuję ulubioną Carbonarę, zawsze zastanawiam się, w jaki sposób mogę wykorzystać niepotrzebne białka, których nie zużyłam do przygotowania makaronu. Strasznie nie lubię wyrzucać jedzenia, niestety w moim domu marnuje się go wciąż stanowczo za dużo, dlatego kiedy tylko mogę, staram się wykorzystać jakoś pozostałe składniki. Białka jajek, których nie zużyję w przepisie zazwyczaj wykorzystuję do różnego rodzaju, bezowych wypieków (rzućcie okiem na moje bezy). Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na coś nowego – bezowe ciasteczka kokosowe z czekoladą – chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, do upieczenia których zainspirowała mnie Ala z bloga Wyspa Szczęśliwa (zajrzyjcie koniecznie na jej blog i Instagram). Ciasteczka w wykonaniu Alicji były dla mnie stanowczo za słodkie, dlatego lekko je zmodyfikowałam 😉 Ich wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut!

BEZOWE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

BEZOWE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ / KOKOSANKI

Print Recipe

Ingredients

  • 300 g  czekolady deserowej (minimum 60% kakao)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 białka (koniecznie zimne, inaczej się nie ubiją)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego

Instructions

1

200 g czekolady łamię w kostkę i rozpuszczam w rondelku na małym ogniu, odstawiam do przestygnięcia.

2

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka odkładam do przygotowania Carbonary 😉 natomiast białka ubijam na sztywną pianę, zaczynając od najmniejszych obrotów (jeśli zaczniecie od wysokich obrotów pianka nie ubije się dobrze i nie będzie stabilna). Gdy pianka zaczyna robić się sztywna zwiększam obroty na średnie i nie przerywając ubijania zaczynam dodawać powoli cukier (nie całą łyżkę na raz, żeby beza nam nie "popłynęła"). Gotowa piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.

3

Przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę wlewam do ubitych białek, dodaję aromat, wiórki i całość delikatnie mieszam łyżką.

4

Gotową masę przekładam łyżką na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja formuję masę w spłaszczone ciasteczka, ale możecie zrobić z nich też kulki.

5

Piekarnik nagrzewam do 160 ° C (bez termoobiegu) i piekę ciastka 20 minut. Pozostałe 100 g czekolady rozpuszczam podobnie, jak poprzednią, a następnie dekoruję nią upieczone, wystudzone ciastka.

Smacznego!

Korzystasz z mojego przepisu? Zostaw komentarz! I daj znać, jak Ci smakowało 😉

BEZOWE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

BEZOWE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ BEZOWE CIASTECZKA KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ

You Might Also Like