PANCAKES/ PRZEPISY/ ŚNIADANIE

AMERICAN PANCAKES

Od dziecka w moim domu niedziela była dniem rodzinnym – wspólne, uroczyste śniadanie, msza w kościele, wspólny spacer, czy wreszcie odwiedziny u babci to wspomnienia z dzieciństwa, które jednoznacznie kojarzą mi się z ostatnim dniem tygodnia. Dziś z racji zmiany trybu życia, czy pracy trudniej o taką spokojną, leniwą niedzielę. Jednak, gdy tylko jest okazja staram się celebrować ten dzień w gronie rodziny, zaczynając już od samego rana wspólnym śniadaniem w wesji slow. Zdecydowanie moją ulubioną opcją na niedzielny poranek i pyszne śniadanie są american pancakes, czyli naleśniki z mlekiem i owocami. Można je podawać na wiele sposobów, jednak te w wersji z cukrem pudrem i malinami polanymi naturalnym miodem z rodzinnej pasieki wybieram najczęściej.

AMERICAN PANCAKES

Print Recipe
Serves: 4-5 Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • mleko 350 ml
  • mąka 350 g
  • jaja 6 szt.
  • cukier 80 g
  • masło 180 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Instructions

1

Żółtka oddzielam od białek, białka ubijam na puszystą masę.

2

Masło delikatnie rozpuszczam - nie za mocno, aby nie było gorące.

3

Mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia i cukier dokładnie miksuję ze sobą. Dodaję rozpuszczone masło, ciągle mieszając. Na końcu dodaję ubite na sztywno białka i całość delikatnie mieszam.

4

Pancakes smażę na małym ogniu, na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gotowe naleśniki układam jeden na drugim, posypuję cukrem pudrem, układam ulubione owoce i polewam miodem. Rewelacyjny smak gwarantowany.

You Might Also Like